Takiego nadzienia unikaj w jagodziankach. Bosacka ujawnia ważny szczegół

Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Słodkie drożdżówki z owocowym nadzieniem oferują zarówno rzemieślnicze cukiernie jak i markety. Okazuje się, że wyznacznikiem jakości jagodzianek nie zawsze jest cena i żeby nie dać się naciąć, wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół. Zdradza go w swoim nowym poście Katarzyna Bosacka.

Po tym poznasz prawdziwie dobrą jagodziankę. Bosacka ujawnia jeden szczegółPo tym poznasz prawdziwie dobrą jagodziankę. Bosacka ujawnia jeden szczegół
Źródło zdjęć: © AKPA, Facebook

Dziennikarka od lat zajmująca się tematem zdrowego jedzenia i tropiąca sposoby jakimi konsumentów próbują oszukiwać producenci żywności, tym razem na warsztat wzięła temat jagodzianek.

"Jagodzianka to produkt typowo letni, dlatego pamiętajcie, że uczciwe piekarni to te, które sprzedają je tylko latem" - już na wstępie swojego posta podkreśla Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka zwraca uwagę na ważny szczegół, po którym można rozpoznać drożdżówki dobrej jakości, których nadzienie składa się ze świeżych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Jagodziankowa mafia" działa w najlepsze. Zarabiają na niewiedzy klientów

Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte – im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń - zauważa Bosacka.

Tradycyjnie dziennikarka zachęca do tego, by kupując jagodzianki wprost pytać o składniki, z których zostały zrobione. Przekonuje także do kupowania wyłącznie tych z dodatkiem masła zamiast innych tłuszczy i przestrzega też przed masą jajową.

Nie bój się substancji żelującej w jagodziankach – niewielka jej ilość sprawia, że nadzienie jest spójne, a jagody nie oddzielają się od siebie. Jeśli jednak nadzienie jest glutowate - piekarz chciał przyoszczędzić - ostrzega.

Bosacka ujawnia także, że najwięcej o jakości jagodzianek ujawnia ich nadzienie, a konkretnie jego barwa. Wszelkie fioletowo - niebieskie odcienie są jak najbardziej dopuszczalne, a problem zaczyna się gdy w drożdżowej bułce zobaczymy odcienie czerwieni.

Na pewno mają w sobie barwnik i pulpę z innych owoców - zapewnia.
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową