Tani i prosty. Dal rozgrzewający idealny na zimę
Przepis na dal jest banalnie prosty. To danie, które doskonale sprawdzi się zimą. Jest sycące, rozgrzewające i bardzo zdrowe. Wszystko, czego potrzebujesz w ten trudny, chłodny czas.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Dal to mało popularne danie w polskich domach, które pochodzi prosto z Indii. Szczególnie zimą to danie może być zbawienne dla naszego organizmu. Sycąca soczewica pełna białka i rozgrzewające przyprawy - rozgrzeją, dodadzą sił i wspomogą odporność.
Czytaj także: Przepis na romantyczną kolację. To prawdziwy afrodyzjak
Przepis na dal. Składniki:
Przepis na dal. Wykonanie:
- Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na dnie garnka ok. 4 minut, pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy
- Dodaj pomidory, soczewicę, wlej wodę, zamieszaj i duś ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodaj mleko kokosowe, duś 10 minut, jeśli soczewica wchłonie za dużo wody dolej jej jeszcze odrobinę
I gotowe! Podawaj z ryżem, chlebem lub indyjskim chlebem naan.