aktualizacja 

Tani i prosty. Dal rozgrzewający idealny na zimę

0

Przepis na dal jest banalnie prosty. To danie, które doskonale sprawdzi się zimą. Jest sycące, rozgrzewające i bardzo zdrowe. Wszystko, czego potrzebujesz w ten trudny, chłodny czas.

Tani i prosty. Dal rozgrzewający idealny na zimę
Gotowy dal doskonale będzie pasował do ryżu lub chleba. (Getty Images)

Dal to mało popularne danie w polskich domach, które pochodzi prosto z Indii. Szczególnie zimą to danie może być zbawienne dla naszego organizmu. Sycąca soczewica pełna białka i rozgrzewające przyprawy - rozgrzeją, dodadzą sił i wspomogą odporność.

Przepis na dal. Składniki:

  • 3 szklanki namoczonej wcześniej soczewicy
  • puszka mleka kokosowego
  • puszka pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • kumin
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • 2,5 l wody
  • olej do smażenia

Przepis na dal. Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na dnie garnka ok. 4 minut, pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy
  • Dodaj pomidory, soczewicę, wlej wodę, zamieszaj i duś ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodaj mleko kokosowe, duś 10 minut, jeśli soczewica wchłonie za dużo wody dolej jej jeszcze odrobinę

I gotowe! Podawaj z ryżem, chlebem lub indyjskim chlebem naan.

Zobacz także: Czerwona soczewica. Dlaczego warto ją jeść
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić