Zmora przedszkolaków w PRL-u, czyli... ryż ze śmietaną!
Kto żył w PRL-u, ten doskonale zna kultowy przepis na ryż ze śmietaną. To słodkie danie miało wielu fanów, ale ciężko było do niego przekonać dzieci w wieku przedszkolnym. A przecież smakuje jak deser! Nie czekaj, przypomnij sobie już dziś.
Źródło zdjęć: © YouTube
Uwielbiasz wracać wspomnieniami do czasów PRL-u? Ten przepis jest dla Ciebie! Ryż ze śmietaną doskonale sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska, jak i treściwe danie. Niebo w gębie!
Ryż ze śmietaną. Składniki
- 200 g ryżu
- 100 g cukru
- sól
- 600 ml mleka
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka startej laski wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ryż ze śmietaną. Wykonanie
- Zagotować mleko z 1 łyżką cukru, masłem i szczyptą soli.
- Dodać ryż i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całe mleko.
- Ryż przełożyć do formy w kształcie pierścienia, posmarowanej masłem i posypanej 2 łyżkami cukru.
- Gdy ostygnie, wyłożyć na okrągły półmisek, a do środka wlać śmietankę ubitą z cynamonem, cukrem i wanilią.
- Całość można jeszcze dopieścić konfiturami.
Źródło artykułu: o2pl