aktualizacja 

Zmora przedszkolaków w PRL-u, czyli... ryż ze śmietaną!

42

Kto żył w PRL-u, ten doskonale zna kultowy przepis na ryż ze śmietaną. To słodkie danie miało wielu fanów, ale ciężko było do niego przekonać dzieci w wieku przedszkolnym. A przecież smakuje jak deser! Nie czekaj, przypomnij sobie już dziś.

Zmora przedszkolaków w PRL-u, czyli... ryż ze śmietaną!
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Uwielbiasz wracać wspomnieniami do czasów PRL-u? Ten przepis jest dla Ciebie! Ryż ze śmietaną doskonale sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska, jak i treściwe danie. Niebo w gębie!

Ryż ze śmietaną. Składniki

  • 200 g ryżu
  • 100 g cukru
  • sól
  • 600 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka startej laski wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ryż ze śmietaną. Wykonanie

  • Zagotować mleko z 1 łyżką cukru, masłem i szczyptą soli.
  • Dodać ryż i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całe mleko.
  • Ryż przełożyć do formy w kształcie pierścienia, posmarowanej masłem i posypanej 2 łyżkami cukru.
  • Gdy ostygnie, wyłożyć na okrągły półmisek, a do środka wlać śmietankę ubitą z cynamonem, cukrem i wanilią.
  • Całość można jeszcze dopieścić konfiturami.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić