Znasz jajka po florencku? Przepis idealny na walentynkowe śniadanie
Uwielbiasz jajka, ale znudziła ci się już tradycyjna jajecznica lub sposób podania na twardo czy miękko? Musisz koniecznie wypróbować wariant po florencku. Jest nie tylko sycący, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje. Dodatkowo łatwo go przygotować.
Jajka po florencku to świetny pomysł na walentynkowe śniadanie. Na pewno pozytywnie zaskoczysz partnera lub partnerkę, kiedy zaraz po przebudzeniu podasz mu na tacy świeżo przygotowane danie.
Przeczytaj także: Jajka inaczej. Przepis zmieniający życie
Przepis na jajka po florencku – potrzebne składniki
- dwa jajka
- świeży pieczywo – dwie kromki chleba lub połówki bułki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka masła
- szczypta octu – najlepiej winnego
- garść świeżego szpinaku
Przeczytaj także: Przepis na jajka po benedyktyńsku. Proste i smaczne śniadanie
Przepis na jajka po florencku – sposób przygotowania
- Do garnka nalej wodę, dodaj ocet i sól. Zacznij ją gotować.
- Do oddzielnego naczynia rozbij jajka. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzuć je do niej i gotuj przez nie dłużej niż przez trzy minuty, aby białko się ścięło, ale żółtko było płynne – jednak nie surowe.
- W międzyczasie rozpuść na patelni masło, a kiedy się rozgrzeje, zacznij smażyć na niej umyty wcześniej szpinak. Mieszaj aż do przywiędnięcia liści.
Przeczytaj także: Prosty przepis na efektowne śniadanie. Jajko na chmurce
Na połówkach bułki lub kromkach chleba umieść liście szpinaku, a na nich jajka. Jeśli masz ochotę, możesz je doprawić lub dodać odrobinę sosu holenderskiego. Smacznego!