Zupa, którą podasz jako deser. Przepis na zupę piernikową
Jeśli nie masz jeszcze dopiętego menu świątecznego, przepis na zupę piernikową jest właśnie dla ciebie! To idealna propozycja też dla tych, którzy chcą mieć i zupę, i deser. Zaoszczędzi to czasu spędzonego w kuchni.
Źródło zdjęć: © YouTube
Zupa piernikowa to świetna alternatywa do tradycyjnych potraw. Jest słodka, można ją potraktować również jako deser. Mało tego - niektórzy traktują ją również jako śniadanie! Uwaga, szybko znika z talerzy!
Zupa piernikowa. Składniki:
- kilka pierniczków korzennych
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 250 g migdałów
- 250 g suszonych węgierek
- 0,5 szklanki rodzynek
- 4 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- garść migdałów
- 1,5 l kompotu śliwkowego
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa piernikowa. Wykonanie:
- Zblenduj pierniczki.
- Następnie pokrój śliwki w kosteczkę.
- Dorzuć ciasteczka, owoce, orzech i rodzynki do ugotowanego kompotu.
- Całość jeszcze raz zblenduj.
- Potem dopraw zupę miodem i przyprawami.
- Następnie wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut.
Źródło artykułu: o2pl