Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Antynowotworowy dodatek. Za granicą się zajadają, w Polsce mniej znany

11

Czarna fasola jest nie tylko atrakcyjnym kolorystycznie dodatkiem do potraw, lecz — przede wszystkim — prawdziwą bombą odżywczą. Porównując ją z fasolą czerwoną, nie sposób nie zauważyć, że jej smak jest delikatniejszy i słodszy, a tekstura bardziej kremowa. Choć tradycyjnie używa się jej w kuchni latynoamerykańskiej, trudno się dziwić, że coraz częściej widuje się ją też na polskich stołach.

Antynowotworowy dodatek. Za granicą się zajadają, w Polsce mniej znany
Jakie właściwości ma czarna fasola? (Licencjodawca, (c) by Cristóbal Alvarado Minic)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybka ulga dla brzucha. Gotuj ją tylko w ten sposób

Składniki odżywcze czarnej fasoli

Czarna fasola jest bogatszym źródłem białka niż fasola czerwona. W 100 gramach fasoli znajduje się aż 21 gramów białka, co czyni ją doskonałym wyborem dla wegan, wegetarian i osób, które szukają alternatywy dla mięsa.

Strączek ten znany jest również z wysokiej zawartości regulującego pracę jelit błonnika. Jedna filiżanka ugotowanej czarnej fasoli dostarcza około 15 gramów błonnika, co stanowi około 60 proc. zalecanego dziennego spożycia dla kobiet i 40 proc. dla mężczyzn.

Poza tym czarna fasola jest bogata w antyoksydanty, które są niezbędne dla ochrony naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty obecne w czarnej fasoli, czyli odpowiadające za jej ciemny kolor petunidyny, malwidyny oraz delfinidyny, pomagają uchronić organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi.

Czarna fasola jest również źródłem żelaza (kluczowego dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu), fosforu (wspomagającego zdrowie kości i zębów), magnezu (niezbędnego dla wielu reakcji biochemicznych w organizmie) i cynku (pomagającego w utrzymaniu zdrowego systemu immunologicznego).

Czarna fasola w diecie

Czarna fasola sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ale świetnie smakuje przede wszystkim z serem, awokado, czerwoną cebulą, kukurydzą, kolendrą, salsą pomidorową i sokiem z limonki. Razem z nimi może stanowić nadzienie do tortilli (najlepiej pełnoziarnistej) lub tacos albo stanowić sycący dodatek do ryżu.

Z czarnej fasoli przygotować można również wegańskiego burgera, zupę krem (doskonale smakującą ze sporym kleksem jogurtu lub śmietany oraz serem feta) i salsę.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić