Antynowotworowy dodatek. Za granicą się zajadają, w Polsce mniej znany

Czarna fasola jest nie tylko atrakcyjnym kolorystycznie dodatkiem do potraw, lecz — przede wszystkim — prawdziwą bombą odżywczą. Porównując ją z fasolą czerwoną, nie sposób nie zauważyć, że jej smak jest delikatniejszy i słodszy, a tekstura bardziej kremowa. Choć tradycyjnie używa się jej w kuchni latynoamerykańskiej, trudno się dziwić, że coraz częściej widuje się ją też na polskich stołach.

Jakie właściwości ma czarna fasola?Jakie właściwości ma czarna fasola?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | (c) by Cristóbal Alvarado Minic
Katarzyna Chudzik

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka ulga dla brzucha. Gotuj ją tylko w ten sposób

Składniki odżywcze czarnej fasoli

Czarna fasola jest bogatszym źródłem białka niż fasola czerwona. W 100 gramach fasoli znajduje się aż 21 gramów białka, co czyni ją doskonałym wyborem dla wegan, wegetarian i osób, które szukają alternatywy dla mięsa.

Strączek ten znany jest również z wysokiej zawartości regulującego pracę jelit błonnika. Jedna filiżanka ugotowanej czarnej fasoli dostarcza około 15 gramów błonnika, co stanowi około 60 proc. zalecanego dziennego spożycia dla kobiet i 40 proc. dla mężczyzn.

Poza tym czarna fasola jest bogata w antyoksydanty, które są niezbędne dla ochrony naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty obecne w czarnej fasoli, czyli odpowiadające za jej ciemny kolor petunidyny, malwidyny oraz delfinidyny, pomagają uchronić organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi.

Czarna fasola jest również źródłem żelaza (kluczowego dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu), fosforu (wspomagającego zdrowie kości i zębów), magnezu (niezbędnego dla wielu reakcji biochemicznych w organizmie) i cynku (pomagającego w utrzymaniu zdrowego systemu immunologicznego).

Czarna fasola w diecie

Czarna fasola sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ale świetnie smakuje przede wszystkim z serem, awokado, czerwoną cebulą, kukurydzą, kolendrą, salsą pomidorową i sokiem z limonki. Razem z nimi może stanowić nadzienie do tortilli (najlepiej pełnoziarnistej) lub tacos albo stanowić sycący dodatek do ryżu.

Z czarnej fasoli przygotować można również wegańskiego burgera, zupę krem (doskonale smakującą ze sporym kleksem jogurtu lub śmietany oraz serem feta) i salsę.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało