Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Badania trwały 8 lat. Naukowcy są pewni: znacznie zmniejsza ryzyko zawału i udaru

7
Podziel się:

Najnowsze badania włoskich naukowców nie pozostawiają złudzeń. Papryczki chilli mogą chronić przed zawałem serca i udarem mózgu. Należy jednak pamiętać, aby jeść je regularnie, np. jako dodatek do kanapek czy sos do makaronu.

Jedzenie papryczek chilli zmniejsza ryzyko udaru mózgu
Jedzenie papryczek chilli zmniejsza ryzyko udaru mózgu

Włoscy naukowcy postanowili sprawdzić, jak regularne jedzenie papryczki chilli wpływa na nasze zdrowie. W ich badaniach wzięło udział 23 tys. osób mieszkających we Włoszech. W tym kraju używa się sporo tej ostrej przyprawy, głównie jako jednego ze składników sosu do makaronu. Jedni uczestnicy eksperymentu dodawali do potraw papryczkę chilli regularnie, inni natomiast byli przeciwnikami jej spożywania.

Eksperci przez 8 lat monitorowali nawyki żywieniowe i stan zdrowia osób biorących udział w badaniach. Na podstawie wyników tej analizy włoscy badacze stwierdzili, że spożywanie papryczki chilli przynajmniej 4 razy w tygodniu obniża ryzyko zawału serca nawet o 40 proc. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach ''Journal of the American College of Cardiology''.

Badania potwierdziły również zależność między obecnością papryczek chilli w codziennym jadłospisie a ryzykiem udaru mózgu. Jak się okazało, osoby regularnie jedzące papryczkę chilli są mniej narażone na tę poważną chorobę o ponad 50 proc. Swoje prozdrowotne właściwości przyprawa zawdzięcza zawartości kapsaicyny, odpowiadającej za jej ostry smak.

Ciekawym faktem jest to, że ochrona przed ryzykiem śmiertelności była niezależna od rodzaju diety stosowanej przez uczestników badania. Oznacza to, że chilli działa niezależnie od tego, czy ktoś je zdrowo, czy też nie – podsumowała główna autorka badań dr Marialaura Bonaccio, lekarz epidemiolog ze Śródziemnomorskiego Instytutu Neurologicznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
obobobobo
10 miesięcy temu
8 lat badali papryczki. A szczepionki w kilka miesięcy przebadali. Geniusze
Łobserwatur
10 miesięcy temu
Czyli jedzmy chilli
kkkk
10 miesięcy temu
trzeba będzie pić po szczepieniu na kowida, bo ryzyko zakrzepów się znacznie zwiększa
Nick
10 miesięcy temu
Wszystko jest zdrowe, tylko nie w nadmiarze. Wszystkie ostre przyprawy mogą u niektórych powodować zapalenie śluzówki, nadkwasote. Podobnie jest z czosnkiem.
korona wirusa
10 miesięcy temu
dla mnie odkryciem było że pieprz i kminek działa dobrze na wątrobę. Pieprz i kawa przyspieszają przemianę materii, czyli są dobre na wszystkie choroby krążenia, nowotwory i koronawirusa.
Dfgvvvv
10 miesięcy temu
Papryczkami się objadal, a szczepionka to wykończyła.
Mariolka
10 miesięcy temu
Badania nad szczepionka na COVID-19 trwaly od 2006 roku, kiedy to byl virus SARS. Prosze poczytac odpowiednie badania naukowe?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić