o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na

Białe wino zwiększa ryzyko raka skóry. Zaskakujące wyniki badań

3
Podziel się

Spożycie alkoholu nawet 14-krotnie zwiększa ryzyko czerniaka – wynika z badań przeprowadzonych przez prof. Eunyong Cho z Uniwersytetu w Providence w USA. Ekspert ocenił, że już jedna lampka białego wina codziennie zwiększa to ryzyko nawet 13-krotnie.

Białe wino zwiększa ryzyko raka skóry. Zaskakujące wyniki badań
(Getty Images)
bDJsRYVx

Spożywanie alkoholu a ryzyko czerniaka

Eksperci oceniają, że nawet 3,6 proc. wszystkich przypadków raka na całym świecie powoduje alkohol. Najczęściej są to nowotwory dróg oddechowych, wątroby, trzustki, jelita grubego oraz piersi. Badania sugerują, że etanol, który w organizmie metabolizuje się do aldehydu octowego, uszkadza DNA i uniemożliwia jego naprawę.

bDJsRYVz

Cho chciał ustalić czy alkohol wpływa także na zachorowania na czerniaka. Ekspert przeanalizował dane z trzech badań, w których uczestnicy byli obserwowani przez 18 lat, a standardową dawkę alkoholu określił na 12,8 g. Wyniki badań jego zespołu okazały się zaskakujące.

Cho stwierdził, że ogólne spożycie alkoholu daje nawet 14-procentowe ryzyko zachorowania na czerniaka. Już jedna lampka wina zwiększała ryzyko tego typu raka skóry o 13 proc.

Dokładne wyniki badań

Profesor stwierdził, że w przypadku osób, które często spożywały alkohol, czerniak najczęściej występował w miejscach, które były rzadziej eksponowane na promieniowanie słoneczne. Z jego badań wynika także, że u osób, które spożywały 20 g alkoholu lub więcej na dzień, diagnozowano zmiany nowotworowe zlokalizowane na głowie, szyi lub na kończynach. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia u tych osób czerniaka na tułowiu wzrosło nawet o 73 proc. Onkolodzy podkreślają jednak, że te badania potrzebują doprecyzowujących analiz.

bDJsRYVF

Białe wino a czerniak

Cho podkreśla, że związek białego wina z ryzykiem wystąpienia czerniaka jest dość zaskakujący. Dalsze badania wykazały jednak, że napój ma nieco wyższy poziom aldehydu octowego niż np. piwo czy wódka. Co więcej, obecne w winie czerwonym antyoksydanty mogą równoważyć działanie aldehydu octowego, co równoważy ryzyko czerniaka.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „American Association for Cancer Research”.

bDJsRYVG
bDJsRYWa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
pawel
miesiąc temu
następnym razem naukowcy odkryją że Ziemia jest okrągła ...
Sorry co to j...
miesiąc temu
Kto to pisze? "Zwiększa o 14 %" to według autora w innym miejscu tekstu zwiększenie 14 razy prawdopodobieństwa. Autor ma prawie taka wiedzę jak eksperci od kowida.
Fakt
miesiąc temu
Znane są przypadki że od nadmiaru spożytej wody były przypadki śmiertelne ,wiem że spożywanie rakotwórczej tak zwanej żywności z Lidla grozi natychmiastową śmiercią
bDJsRYWb
Najnowsze komentarze (3)
Fakt
miesiąc temu
Znane są przypadki że od nadmiaru spożytej wody były przypadki śmiertelne ,wiem że spożywanie rakotwórczej tak zwanej żywności z Lidla grozi natychmiastową śmiercią
Sorry co to j...
miesiąc temu
Kto to pisze? "Zwiększa o 14 %" to według autora w innym miejscu tekstu zwiększenie 14 razy prawdopodobieństwa. Autor ma prawie taka wiedzę jak eksperci od kowida.
pawel
miesiąc temu
następnym razem naukowcy odkryją że Ziemia jest okrągła ...
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić