Brak tej witaminy w dzieciństwie może skutkować problemami zdrowotnymi w dorosłości
Witamina D jest bardzo ważna w naszym życiu i to na każdym jego etapie. Jeśli w dzieciństwie mieliśmy niedobór tej witaminy, to jako dorośli możemy być bardziej narażeni na choroby serca - ostrzegają naukowcy.
Witamina D, którą można pozyskać poprzez ekspozycję na słońce oraz dietę, jest niezbędna do utrzymania zdrowych kości, zębów i mięśni. Jej poważny niedobór u dzieci może prowadzić do deformacji kości, znanych jako krzywica. U dorosłych niedobór może powodować ból kości, osłabienie mięśni, zmęczenie oraz zmiany nastroju.
Witamina D a choroby serca
Nowe badanie opublikowane w "European Journal of Preventive Cardiology" sugeruje, że niskie poziomy witaminy D u dzieci mogą być powiązane z rozwojem miażdżycowej choroby sercowo-naczyniowej (ASCVD) w dorosłości. Miażdżyca to stan, w którym tętnice ulegają zwężeniu i zatkaniu przez nagromadzenie tłuszczowych złogów, co jest główną przyczyną zawałów serca i udarów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poranne pasmo Wirtualnej Polski, wydanie 29.04
Naukowcy z Turku University Hospital oraz Uniwersytetu w Turku w Finlandii przeprowadzili badania, które wykazały, że niski poziom witaminy D w dzieciństwie jest związany z oznakami miażdżycy w dorosłości. Badacze wykorzystali dane z badania "Cardiovascular Risk in Young Finns", analizując próbki krwi zebrane w 1980 r. od uczestników w wieku od 3 do 18 lat.
Znaczenie suplementacji witaminy D
Zaleca się, aby małe dzieci i niemowlęta przyjmowały suplementy witaminy D przez cały rok, a starsze dzieci i dorośli w miesiącach jesienno-zimowych, gdy jest mniej światła słonecznego. Niemowlęta do pierwszego roku życia potrzebują 8,5 do 10 mikrogramów witaminy D dziennie, natomiast dzieci i dorośli powinni przyjmować 10 mikrogramów dziennie.
Badacze odkryli, że dzieci z poziomem witaminy D poniżej 37 nmol/L miały wyższe ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych w dorosłości. Dzieci z poziomem poniżej 35 nmol/L miały ponad dwukrotnie wyższe ryzyko chorób serca w porównaniu do tych z wyższymi poziomami.