Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści

Najnowsze badania pokazują, że nadmierne spożycie drobiu może wiązać się z wyższym ryzykiem śmiertelności. Przeprowadził je włoski Narodowy Instytut Gastroenterologii.

Drób w diecie nie zawsze jest dobrym wyboremDrób w diecie nie zawsze jest dobrym wyborem
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE
Ewa Sas

Najnowsze badania wskazują na możliwy związek między spożyciem drobiu a zwiększonym ryzykiem śmiertelności. Wyniki opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" sugerują, że osoby spożywające ponad 300 gramów kurczaka tygodniowo mają o 27 proc. wyższe ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny w porównaniu do tych, którzy jedzą mniej niż 100 gramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Badanie objęło 4,869 dorosłych Włochów, których nawyki żywieniowe i styl życia były monitorowane przez 19 lat. Wśród 1,028 uczestników, którzy zmarli w trakcie badania, białe mięso stanowiło około 41 proc. ich tygodniowego spożycia mięsa. Osoby spożywające 300 gramów drobiu tygodniowo były 2,27 razy bardziej narażone na śmierć z powodu nowotworów przewodu pokarmowego niż ci, którzy jedli mniej niż 100 gramów.

Dlaczego drób może być szkodliwy?

Lauren Manaker, dietetyk z Karoliny Południowej, podkreśla, że kurczak nie jest z natury szkodliwy.

Jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze i stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka. Dostarcza ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk, które wspierają ogólne zdrowie - powiedziała Manaker.

Dr Donald Hensrud z Mayo Clinic zwraca uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych w mięsie. Jak się okazuje - tutaj mięso drobiowe jest lepszym wyborem.

Tłuszcze nasycone są zazwyczaj wyższe w czerwonym mięsie niż w drobiu i białym mięsie - stwierdził Hensrud.

Manaker zauważa, że badanie nie uwzględniało sposobu przygotowania kurczaka, co może znacząco wpływać na zdrowotność potrawy.

Metody przygotowania mogą znacząco wpływać na zdrowotność dania - podkreśliła.

Smażone potrawy, na przykład, często wiążą się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii.

Badacze przyznają, że badanie ma pewne ograniczenia, w tym fakt, że diety uczestników były samodzielnie raportowane, a aktywność fizyczna nie była brana pod uwagę. Manaker podkreśla, że kluczowe jest rozważenie ogólnych wzorców żywieniowych, a nie skupianie się wyłącznie na jednym składniku.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy