Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści

Najnowsze badania pokazują, że nadmierne spożycie drobiu może wiązać się z wyższym ryzykiem śmiertelności. Przeprowadził je włoski Narodowy Instytut Gastroenterologii.

Drób w diecie nie zawsze jest dobrym wyboremDrób w diecie nie zawsze jest dobrym wyborem
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE
Ewa Sas

Najnowsze badania wskazują na możliwy związek między spożyciem drobiu a zwiększonym ryzykiem śmiertelności. Wyniki opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" sugerują, że osoby spożywające ponad 300 gramów kurczaka tygodniowo mają o 27 proc. wyższe ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny w porównaniu do tych, którzy jedzą mniej niż 100 gramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży

Badanie objęło 4,869 dorosłych Włochów, których nawyki żywieniowe i styl życia były monitorowane przez 19 lat. Wśród 1,028 uczestników, którzy zmarli w trakcie badania, białe mięso stanowiło około 41 proc. ich tygodniowego spożycia mięsa. Osoby spożywające 300 gramów drobiu tygodniowo były 2,27 razy bardziej narażone na śmierć z powodu nowotworów przewodu pokarmowego niż ci, którzy jedli mniej niż 100 gramów.

Dlaczego drób może być szkodliwy?

Lauren Manaker, dietetyk z Karoliny Południowej, podkreśla, że kurczak nie jest z natury szkodliwy.

Jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze i stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka. Dostarcza ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk, które wspierają ogólne zdrowie - powiedziała Manaker.

Dr Donald Hensrud z Mayo Clinic zwraca uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych w mięsie. Jak się okazuje - tutaj mięso drobiowe jest lepszym wyborem.

Tłuszcze nasycone są zazwyczaj wyższe w czerwonym mięsie niż w drobiu i białym mięsie - stwierdził Hensrud.

Manaker zauważa, że badanie nie uwzględniało sposobu przygotowania kurczaka, co może znacząco wpływać na zdrowotność potrawy.

Metody przygotowania mogą znacząco wpływać na zdrowotność dania - podkreśliła.

Smażone potrawy, na przykład, często wiążą się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii.

Badacze przyznają, że badanie ma pewne ograniczenia, w tym fakt, że diety uczestników były samodzielnie raportowane, a aktywność fizyczna nie była brana pod uwagę. Manaker podkreśla, że kluczowe jest rozważenie ogólnych wzorców żywieniowych, a nie skupianie się wyłącznie na jednym składniku.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków