Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Często popełniany błąd. Tak aktywujesz rakotwórcze substancje

7
Podziel się:

Dodajemy je do sałatek, smarujemy nimi kanapki, używamy do smażenia i pieczenia. Niestety podczas naszych wyborów popełniamy błędy, które mogą sprawić, że popularne tłuszcze stają się szkodliwe dla zdrowia. Jak tego uniknąć?

Potrawy najlepiej smażyć na oleju rzepakowym
Potrawy najlepiej smażyć na oleju rzepakowym

Podczas smażenia potraw na oleju, bardzo istotny jest wybór odpowiedniej patelni. Wybierając najlepszej jakości patelnię teflonową albo grillową, nie będziemy musieli używać zbyt dużej ilości oleju. Poza tym warto pamiętać, żeby na jednej porcji tłuszczu smażyć tylko raz. Należy również pamiętać, żeby wystarczająco podgrzać patelnię, zanim znajdzie się na niej jedzenie.

Dzięki temu mięso nie wchłonie dużej ilości tłuszczu. Jeżeli podczas smażenia na patelni pojawia się spalone kawałki jedzenia, to pod żadnym pozorem nie wolno ich jeść. Pamiętajmy, że w zwęglonej żywności mogą znajdować się nitrozoaminy wykazujące silne właściwości kancerogenne.

Zdecydowanie zdrowsze od smażenia potraw jest pieczenie ich w piekarniku. Mięso przygotowane w ten sposób nie będzie potrzebowała dodatkowego tłuszczu. Tłuszcz sam się wytopi pod wpływem wysokiej temperatury. Natomiast jeżeli będziemy chcieli upiec warzywa, nie należy smarować blachy tłuszczem tylko skropić produkty oliwą gdy będą jeszcze surowe.

Najlepsze do smażenia są tłuszcze nasycone, które są bardziej odporne na wysoką temperaturę. Nie oznacza to jednak, że masło i smalec to dobry wybór. Dietetycy ostrzegają, że te produkty mają w sobie znaczne ilości cholesterolu, co zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Olej słonecznikowy, z pestek dyni, arachidowy, kukurydziany, czy sojowy to także produkty, których lepiej unikać podczas smażenia. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po olej rzepakowy, ryżowy albo oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
abecadło
11 miesięcy temu
"... albo oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia." A jest z wtórnego tłoczenia?
abecadło
11 miesięcy temu
"... albo oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia." - A jest z wtórnego tłoczenia?
Viki
11 miesięcy temu
Nigdy na oliwie z oliwek!!!!!!
....
11 miesięcy temu
Piszesz o smażeniu raz na porcji oleju na patelni teflonowej. Wiesz w ogóle o czym piszesz?
Vince
11 miesięcy temu
A co teraz do jedzenia jest zdrowe? wszędzie jest chemia.
Ela
11 miesięcy temu
Przecież teflon jest szkodliwy.
Rolnik
11 miesięcy temu
Taaaa za to w wędlinach i wyrobach chemia bez liku a smalec wam szkodzi to macie jeszcze olej który się pali na patelni plus teflon samo zdrowie . Używam smalcu i cygańskiej patelni bez tych super dodatków i mięsa od rzeźnika a nie szprycowanego miecha marketu
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić