Kamil S. Sikora| 

Diametralnie zwiększa ryzyko raka. To popularny składnik pomidorowej

311

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Jak się jednak okazuje, w uwielbianej przez większość Polaków pomidorówce mogą znajdować się substancje uważane powszechnie za kancerogenne.

Diametralnie zwiększa ryzyko raka. To popularny składnik pomidorowej
Pomidory z puszki nie są zdrowe (Licencjodawca, Tomsmith585)

Do głównych czynników rakotwórczych można zaliczyć m.in. palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, niską aktywność fizyczną i predyspozycje genetyczne. Niewłaściwa dieta również zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Niestety, produkty o potencjale kancerogennym znajdują się też w codziennej diecie większości z nas.

Co więc powinniśmy zmienić w swoim jadłospisie, żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji zdrowotnych?

W trosce o zdrowie powinniśmy przede wszystkim wyeliminować lub ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa, smażonych i tłustych potraw, fast foodów oraz wysokoprzetworzonej żywności.

Jak się okazuje, w popularnym polskim daniu również mogą występować substancje, które podnoszą ryzyko wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Mowa tu o jednej z najsmaczniejszych zup na świecie, jaką jest pomidorówka. Zdaniem lekarzy i dietetyków, zupa pomidorowa przygotowana z pomidorów z puszki może być niebezpieczna dla zdrowia.

Do produkcji tego rodzaju opakowań używa się bisfenolu A. Wyniki licznych badań naukowców potwierdziły, że nadmiar tego związku chemicznego zwiększa ryzyko raka piersi i prostaty. Co więcej, w puszkach aluminiowych znajduje się glin, którego znaczne ilości mogą być toksyczne dla naszego organizmu. Dlatego, jeśli chcemy przygotować zupę z pomidorów, lepiej wybierajmy świeże warzywa pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Kolejną szkodliwą substancją, która bardzo często występuje w naszej ulubionej zupie, jest sól. Nie bez powodu ten popularny dodatek jest określany mianem "białej śmierci". Jak podaje Światowa Organizacja zdrowia (WHO), dzienna dawka soli nie powinna przekraczać pięciu gramów. Zbyt duża ilość soli w diecie podnosi ryzyko raka żołądka, kamicy nerkowej, chorób układu sercowo-naczyniowego i osteoporozy.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Te produkty pełne są niezdrowych dodatków
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić