Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Diametralnie zwiększa ryzyko raka. To popularny składnik pomidorowej

171
Podziel się:

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Jak się jednak okazuje, w uwielbianej przez większość Polaków pomidorówce mogą znajdować się substancje uważane powszechnie za kancerogenne.

Diametralnie zwiększa ryzyko raka. To popularny składnik pomidorowej
Pomidory z puszki nie są zdrowe (Licencjodawca, Tomsmith585)

Do głównych czynników rakotwórczych można zaliczyć m.in. palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, niską aktywność fizyczną i predyspozycje genetyczne. Niewłaściwa dieta również zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Niestety, produkty o potencjale kancerogennym znajdują się też w codziennej diecie większości z nas.

Co więc powinniśmy zmienić w swoim jadłospisie, żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji zdrowotnych?

W trosce o zdrowie powinniśmy przede wszystkim wyeliminować lub ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa, smażonych i tłustych potraw, fast foodów oraz wysokoprzetworzonej żywności.

Jak się okazuje, w popularnym polskim daniu również mogą występować substancje, które podnoszą ryzyko wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Mowa tu o jednej z najsmaczniejszych zup na świecie, jaką jest pomidorówka. Zdaniem lekarzy i dietetyków, zupa pomidorowa przygotowana z pomidorów z puszki może być niebezpieczna dla zdrowia.

Do produkcji tego rodzaju opakowań używa się bisfenolu A. Wyniki licznych badań naukowców potwierdziły, że nadmiar tego związku chemicznego zwiększa ryzyko raka piersi i prostaty. Co więcej, w puszkach aluminiowych znajduje się glin, którego znaczne ilości mogą być toksyczne dla naszego organizmu. Dlatego, jeśli chcemy przygotować zupę z pomidorów, lepiej wybierajmy świeże warzywa pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Kolejną szkodliwą substancją, która bardzo często występuje w naszej ulubionej zupie, jest sól. Nie bez powodu ten popularny dodatek jest określany mianem "białej śmierci". Jak podaje Światowa Organizacja zdrowia (WHO), dzienna dawka soli nie powinna przekraczać pięciu gramów. Zbyt duża ilość soli w diecie podnosi ryzyko raka żołądka, kamicy nerkowej, chorób układu sercowo-naczyniowego i osteoporozy.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Te produkty pełne są niezdrowych dodatków
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(171)
f52ri87
5 miesięcy temu
Autor tych wypocin to jakiś nowoczesny pismak używający słowa "pomidorówka" zamiast pomidorowa. No cóż, w natłoku podaży różnych kiepskich pismaków każdy z nich chce błysnąć tak jak wśród sprawozdawców sportowych, którzy mówią/piszą futbolówka zamiast piłka nożna.
Gilbert
6 miesięcy temu
Ratunku! Sól rakotwórcza w pomidorowej!Od dziś jem tylko ogórkową!!!
SOKOL
6 miesięcy temu
Bisfenol A w puszkach metalowych, a nie w plastikach?
Lola
6 miesięcy temu
Aleś się wysilił gościu z tym artykułem,żenada,dorosły facet, a takie bzdety wypisuje,pewnie tylko po to, by zaistnieć, zabłysnąć.To artykuł na poziomie wczesnej podstawówki.
Darek_lagos
6 miesięcy temu
Na o2 można już komentować tylko jakieś bzdety. Ale artykułu o chińskiej ekspansji militarnej już nie można. Ameryka tworzy otoczke do rozpetania 3 w św, ale tego komentować nie należy. Tylko czytać i bezkrytycznie przyjmować.
Kanon.k
6 miesięcy temu
Najardziej karcerogenny jest ten, ktory zarzadza nami, sam sobie w kieszen laduje jak rolnik obornik na woz, a reszta ma ochlapy. Oby ten czas napychania sie wielka kasa jak najsxybciej im sie skonczyl.
LLLLL
6 miesięcy temu
Najbardziej szkodliwy to jest ten co ciągle wypisuje te przepisane durnoty. To jest chory człowiek. Ciągle tymi wypocinami straszy ludzi. Sikora fachowiec od wszystkiego.
Pozdrawiam
6 miesięcy temu
Jak robić zapasy, skoro mole spożywcze są w hurtowniach i sklepach. Nie wierzycie? Kupcie sobie kaszę mannę albo wafle ryżowe i poczekajcie do około daty podanej jako najlepiej spożyć do... I z jaj zaczną się wylęgać. Smacznego.
...
6 miesięcy temu
Zawekować pomidory w słoikach i tyle.
Lodzia
6 miesięcy temu
To oczywiste jest że przetwory z puszki to dziadostwo. Tylko swoje
gral
6 miesięcy temu
Dziadek uwielbia taką pomidorową mimo swoich 92 lat. Nie wiem jak mu to powiedzieć że to jest niezdrowe
Tadeo
6 miesięcy temu
Nie ma się o co martwić d@ięki nowym mandatom i cenie paliwa społeczeństwo będzie oglądać pomidory w puszkach oraz inne przetworzone produkty spożywcze bez ryzyka szkodliwej konsumpcji
luc
6 miesięcy temu
Że co??? I dalej produkują puszki? To przestali by w końcu truć nas.
Mietek
6 miesięcy temu
A jak dodać do pomodorówki palenie tytoniu?
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić