Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Dla tętnic nie ma lepszych owoców. Obniżają cholesterol i cukier

191

Są skarbnicą antyoksydantów i wielu cennych witamin, dzięki czemu wzmacniają cały nasz organizm i chronią przed rozwojem wielu niebezpiecznych chorób. Czy wiesz, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych owoców na świecie? Sprawdź, po które z nich szczególnie warto sięgać.

Dla tętnic nie ma lepszych owoców. Obniżają cholesterol i cukier
Owoce jagodowe to źródło zdrowia (AnnekeDeBlok)

Żurawina

W żurawinie znajdziemy znaczne ilości flawonoidów, które wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Związki te podnoszą odporność organizmu, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Jagody goji

W tych owocach znajdują się witaminy z grupy B i aż 18 różnych aminokwasów. Stała obecność jagód goji w codziennym jadłospisie działa korzystnie na układ odpornościowy i nerwowy, a także opóźnia proces starzenia się organizmu.

Maliny

Jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie i zrzuć zbędne kilogramy, koniecznie powinniśmy włączyć maliny do swojej diety. Te niskokaloryczne, sycące i bardzo smaczne owoce składają się głównie z wody i mają w sobie sporo błonnika pokarmowego.

Truskawka

Truskawka to owoc o dużej zawartości witaminy C, która odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu w skórze. Regularne spożywanie truskawek zmniejsza stany zapalne, które mogą przyczynić się do zawału serca, udaru mózgu i rozwoju niektórych nowotworów.

Borówka

Wyniki badań klinicznych potwierdzają, że substancje zawarte w borówkach, ograniczają wzrost masy ciała nawet u osób, które stosują dietę wysokotłuszczową. Sięgając po te owoce nie tylko oczyścimy tętnice, ale też wyregulujemy poziom cholesterolu i obniżymy stężenie cukru we krwi.

Jagoda peruwiańska

Znana jest także jako złota jagoda Inków. Jest bogatym źródłem cennego białka i witaminy B. Jagoda peruwiańska usprawnia procesy metaboliczne w naszym organizmie i pomaga złagodzić objawy dolegliwości układu pokarmowego.

Jagody acai

Ten rodzaj jagody obniża poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu i zapobiega schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Obok tych owoców nie powinny przechodzić obojętnie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić