Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
aktualizacja

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Mogą przyczynić się do powstawania raka

3
Podziel się:

Raport Environmental Working Group nie pozostawia złudzeń. Zarówno owoce, jak i warzywa, po które sięgamy, są skażone toksycznymi związkami, które nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. Amerykańska organizacja opublikowała listę najbardziej oraz najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw.

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Mogą przyczynić się do powstawania raka
(Getty Images)

Environmental Working Group to znana na całym świecie amerykańska organizacja propagująca zdrowy styl życia. Co roku EWG publikuje raport dotyczący trujących zanieczyszczeń znajdujących się w popularnych produktach spożywczych.

Eksperci biorą pod uwagę chemikalia stosowane podczas uprawy, które negatywnie wpływają na wiele naszych organów, m.in. wyniszczają trzustkę, układ nerwowy czy przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów. Autorzy raportu biorą pod uwagę rynek amerykański, ale i polscy rolnicy stosują liczne pestycydy na swoich plantacjach, a duża część owoców i warzyw dostępnych w supermarketach pochodzi z importu.

‘’Parszywa 12’’ (z ang. dirty dozen) to zestawienie najbardziej zanieczyszczonych produktów. Na liście znajdziemy: truskawki, szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona, seler naciowy, pomidory, paprykę oraz słodkie ziemniaki. Truskawki znalazły się na szczycie listy, gdyż naukowcy znaleźli w niektórych z nich aż 20 różnych chemicznych związków.

‘’Czysta 15” ( z ang. clean fifteen) to z kolei grupa owoców i warzyw, w których naukowcy znaleźli najmniej toksyn. Można do niej zaliczyć: słodką kukurydzę (ekologiczną), awokado, ananasa, kapustę, cebulę, groszek, papaję, szparagi, mango, bakłażana, melona spadziowego, kiwi, kantalupę (odmiana melona cukrowego), kalafior oraz grejpfruta.

Naukowcy z EWG, podsumowując raport polecają, by podczas zakupów sięgać po produkty organiczne pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw. Wtedy będziemy mieli większą pewność, że owoce i warzywa, które kupujemy, będą wspierać a nie niszczyć nasze zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
pawel-
11 miesięcy temu
a jak będę się zdrowo odżywiać- to umrę zdrowy panie dochtorze ?
Aleksandra
11 miesięcy temu
Przecież o to chodzi, aby to co zdrowe podać za niezdrowe ..i potem..wszystko niezdrowe, więc najlepsza będzie żywność modyfikowana... owoce i warzywa wystarczy wymoczyć w wodzie z sodą i dobrze umyć... a jeszcze lepiej pomyśleć o własnych grządkach :)
lenka
11 miesięcy temu
to jest chore że jest przyzwolenie na TRUCIE ludzi jedzeniem.... po co to sprzedajecie !!! powinno to być surowo karalne !!! nie powinno być żadnej chemii w jedzeniu ... ludzie w jakich my czasach żyjemy!!! ...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić