Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Mogą przyczynić się do powstawania raka

9

Raport Environmental Working Group nie pozostawia złudzeń. Zarówno owoce, jak i warzywa, po które sięgamy, są skażone toksycznymi związkami, które nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. Amerykańska organizacja opublikowała listę najbardziej oraz najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw.

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Mogą przyczynić się do powstawania raka
(Getty Images)

Environmental Working Group to znana na całym świecie amerykańska organizacja propagująca zdrowy styl życia. Co roku EWG publikuje raport dotyczący trujących zanieczyszczeń znajdujących się w popularnych produktach spożywczych.

Eksperci biorą pod uwagę chemikalia stosowane podczas uprawy, które negatywnie wpływają na wiele naszych organów, m.in. wyniszczają trzustkę, układ nerwowy czy przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów. Autorzy raportu biorą pod uwagę rynek amerykański, ale i polscy rolnicy stosują liczne pestycydy na swoich plantacjach, a duża część owoców i warzyw dostępnych w supermarketach pochodzi z importu.

‘’Parszywa 12’’ (z ang. dirty dozen) to zestawienie najbardziej zanieczyszczonych produktów. Na liście znajdziemy: truskawki, szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona, seler naciowy, pomidory, paprykę oraz słodkie ziemniaki. Truskawki znalazły się na szczycie listy, gdyż naukowcy znaleźli w niektórych z nich aż 20 różnych chemicznych związków.

‘’Czysta 15” ( z ang. clean fifteen) to z kolei grupa owoców i warzyw, w których naukowcy znaleźli najmniej toksyn. Można do niej zaliczyć: słodką kukurydzę (ekologiczną), awokado, ananasa, kapustę, cebulę, groszek, papaję, szparagi, mango, bakłażana, melona spadziowego, kiwi, kantalupę (odmiana melona cukrowego), kalafior oraz grejpfruta.

Naukowcy z EWG, podsumowując raport polecają, by podczas zakupów sięgać po produkty organiczne pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw. Wtedy będziemy mieli większą pewność, że owoce i warzywa, które kupujemy, będą wspierać a nie niszczyć nasze zdrowie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Policja gra z WOŚP. Zdziwisz się, co zaproponowano
Półnagi strażak biegł do remizy. Nawet nie założył butów
Jak przechowywać mąkę? Ten trik cię zaskoczy
Siostra Aniela gotowała nawet dla papieża. Szczere wyznanie
Rosja ma problem. Nowe władze Syrii przez 14 dni nie wpuszczały rosyjskiego statku
Ksiądz nie chciał jej wpuścić do kościoła. Wszystko przez jeden element ubioru
O krok od tragedii. Matka nie zauważyła autobusu. Szokujące nagranie na TikToku
Idealna pasta do kanapek. Wystarczą dwa składniki
Gen. Skrzypczak mówi wprost. Oni powinni obawiać się Trumpa
To spowiedź czy przesłuchanie? "Moja noga już więcej nie postanie w tym kościele"
Tłuszcz w mięśniach zwiększa ryzyko poważnych chorób. "Niezależnie od BMI"
Nawrocki znalazł sposób. Tak chce pokonać Trzaskowskiego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić