Dodaj szczyptę do kawy. Przyspiesza odchudzanie, leczy wzdęcia i zaparcia

97

Wiele osób na całym świecie rozpoczyna dzień od małej czarnej z dodatkiem cukru, miodu lub mleka. Ulubiony napój można wzbogacić również kardamonem. Dowiedz się, dlaczego warto dodać tę przyprawę do porannej kawy.

Kawa z dodatkiem kardamonu pomaga na zaparcia
Kawa z dodatkiem kardamonu pomaga na zaparcia

Kardamon to indyjska przyprawa mająca słodki i korzenny aromat. Jest bardzo często dodawana do potraw curry, żeby wzmocnić smak tych dań. W kardamonie znajdziemy cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.

Dodając kardamon do ulubionych dań i napojów, łatwiej zrzucimy zbędne kilogramy, pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu i szybko poradzimy sobie z objawami przeziębienia oraz stanami zapalnymi jamy ustnej. Obecność tej przyprawy w naszym jadłospisie pomoże również na niestrawność, zaparcia, wzdęcia i nieświeży oddech. Poza tym kardamon obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu działa korzystnie na cały układ sercowo-naczyniowy.

Kardamon jest świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, marynat, wypieków z owocami, sosów, herbaty oraz właśnie kawy. Ten pobudzający trunek z kardamonem doskonale rozgrzewa i skutecznie zwalcza katar, dlatego warto po niego sięgać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Kawa z kardamonem poprawi również naszą koncentrację i zredukuje uczucie zmęczenia.

Ponadto kardamon stymuluje produkcję endorfiny, dzięki czemu wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkim służy ta przyprawa. Kardamonu powinny unikać kobiety spodziewające się dziecka i osoby borykające się na co dzień z dolegliwościami żołądkowymi np. wrzodami.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić