Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Dodaj szczyptę do wody. Szybko spalisz tkankę tłuszczową

3

Kumin (inaczej kminek rzymski) bywa mylony z kminkiem, ale to zupełnie inna przyprawa. Używana jest najczęściej do wzbogacenia smaku grillowanych warzyw, hummusu, curry, zup i mięs. Istnieje jednak sposób jej spożycia, który sprzyja utracie wagi – dosypanie przyprawy do porannej szklanki wody.

Dodaj szczyptę do wody. Szybko spalisz tkankę tłuszczową
Kumin przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (Licencjodawca, subodhsathe)

Kumin (kminek rzymski) wspiera organizm na różne sposoby. Zawarty w nim magnez odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni oraz pomaga regulować poziom glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze.

Fosfor i witamina K wspierają metabolizm energetyczny oraz zdrowie kości i zębów.

Potas pomaga regulować ciśnienie krwi i jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania serca. Witaminy A i C oraz selen i polifenole są mocnymi przeciwutleniaczami, które wspierają układ odpornościowy i chronią komórki przed uszkodzeniami. Witamina A jest również niezbędna dla zdrowia skóry i wzroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedna łyżeczka dziennie pomaga spalić tłuszcz

Kwas foliowy pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Niacyna, znana również jako witamina B3, jest kluczowa dla zdrowego metabolizmu. Związki lotne (cymen, kuminal i safranal) charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi.

Przyprawa z tak bogatym profilem odżywczym zapewnia kompleksowe wsparcie dla zdrowia.

Irańscy naukowcy zbadali efekty kontrolowanego procesu utraty wagi 88 osób z nadwagą i otyłością. Przez trzy miesiące wszyscy uczestnicy eksperymentu jedli 500 kalorii dziennie mniej niż dotychczas, ale tylko połowa z nich otrzymywała dania wzbogacone o kumin (jedną łyżeczkę dziennie).

Osoby, które codziennie spożywały kmin rzymski, schudły ponad kilogram więcej niż pozostali oraz – co ważniejsze — straciły aż 14,6 proc. tkanki tłuszczowej. U osób, w których diecie nie pojawiał się kumin, tkanka tłuszczowa zmniejszyła się tylko o 4.9 proc.

Jeśli codziennie rano dodasz szczyptę kuminu do szklanki wody — możesz dodać również sok z cytryny dla polepszenia smaku — szybko zauważysz odchudzający efekt. Taka mikstura jest jednak tylko uboższą wersją popularnej w Indiach lemoniady jal-jeera, którą samodzielnie można przygotować w domu.

Przepis na lemoniadę jal-jeera

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • sok z 3 cytryn,
  • 1 łyżeczka jal-jeera masala (indyjskiej przyprawy, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przyrządzić samodzielnie poprzez utarcie podprażonych nasion kminu rzymskiego i kolendry z czarnym pieprzem, solą i mieloną papryką),
  • odrobina cukru.

Do dużej miski dodaj sok z cytryn, jal-jeera masala i cukier. Wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlej wodę, wymieszaj, przelej do naczynia, dodaj kostki lodu. Przed podaniem dobrze wstrząśnij lub zamieszaj — przyprawy lubią opadać na dno naczynia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić