Dodawaj do tłustych potraw. Rozkłada rakotwórcze substancje i chroni jelita

0

Kiedyś ta roślina używana była do robienia bukietów weselnych, jednak szybko odkryto inne zastosowanie rozmarynu. Nie tylko świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa, ale ma też właściwości lecznicze. Sprawdź, jak to zioło wpływa na nasze narządy.

Dodawaj do tłustych potraw. Rozkłada rakotwórcze substancje i chroni jelita
(Getty Images)

Wpływ rozmarynu na ciało

Według naukowców z Uniwersytetu Northumbria w Wielkiej Brytanii olejek eteryczny z rozmarynu działa korzystnie na wydajność mózgu, w tym również na naszą pamięć.

Rozmarynu możemy użyć jako przyprawy do grillowanego mięsa. Według naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Kansas, zioło to posiada związki, które rozkładają substancje rakotwórcze, powstające podczas termicznej obróbki mięsa.

Wywar z liści rozmarynu jest pomocny przy problemach trawiennych. Ma działanie rozkurczowe, dba o prawidłową pracę jelit, przyspiesza metabolizm oraz zwiększa przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy.

Okład z rozmarynu wpływa też pozytywnie na układ krwionośny, działając przeciwzapalnie i antyseptycznie. Roślina uśmierza bóle głowy i bóle reumatyczne, głównie przy zapaleniach stawów. Posiada też kwas ursolowy, który pomaga utrzymać w dobrej kondycji nasze kości i chrząstki.

Napar z rozmarynu

Spożywanie naparu z rozmarynu wpłynie dobrze na naszą psychikę, odświeży nasze ciało i doda nam dużo pozytywnej energii. Żeby zrelaksować się po stresującym dniu w pracy, możemy podczas kąpieli, dodać rozmaryn do wody w wannie.

Po 15 minutach takiego prozdrowotnego zabiegu nasza skóra zostanie zdezynfekowana, a nasza cera odzyska utracony blask. Rozmaryn jest często dodawany do kremów dla skóry dojrzałej, gdyż dzięki dużej ilości antyoksydantów ujędrnia skórę i zapobiega pojawianiu się zmarszczek.

Czytaj też:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić