Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Gorsze niż sam cukier. Wyniszcza wątrobę, jelita i żołądek

180

Jak powszechnie wiadomo, nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje, w naszej kuchni znajdują się produkty, które są bardziej szkodliwe dla zdrowia niż tzw. biała śmierć. Dowiedz się, o jakie chodzi.

Gorsze niż sam cukier. Wyniszcza wątrobę, jelita i żołądek
Energetyki są szkodliwe dla prawidłowej pracy wielu narządów (dickiedavis123)

Napoje energetyczne

Tego rodzaju trunki mają za zadanie pobudzić nasz organizm i dodać nam energii. To uczucie nie trwa jednak zbyt długo i po chwili jesteśmy znowu osłabieni. Bardzo często w napojach energetycznych występują znaczne ilości cukru i innych szkodliwych substancji. Regularne spożywanie energetyków podnosi ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wyniszcza naszą wątrobę, jelita i żołądek. Powoduje również nadpobudliwość, zaburzenia nastroju i rozdrażnienie.

Alkohol

Regularne sięganie nawet po małe ilości alkoholu wpływa niekorzystnie na zdrowie całego organizmu. Napoje alkoholowe niszczą wątrobę i żołądek, zaburzają prawidłową pracę serca i mózgu. Dostarczają nam ogromnej ilości pustych kalorii i fundują nam nadprogramowe kilogramy.

Tłuszcze trans

Regularne sięganie po artykuły spożywcze bogate w tłuszcze trans przyczyniają się do rozwoju nadwagi otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Weźmy to pod uwagę, zanim sięgniemy po margarynę, zupę instant, gotowe danie czy kostkę rosołową.

Produkty typu "light"

W tego typu produktach szkodliwy cukier nierzadko jest zastąpiony pozornie zdrowszym słodzikiem. Mowa to toksycznym aspartamie, który jest oznaczony na etykiecie jako E951. Można znaleźć m.in. w napojach gazowanych, wędlinach, serach, jogurtach czy gumach do żucia.

Konserwanty

Żywność bogata w konserwanty jest również bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Dzięki środkom konserwującym produkty takie jak mięso i jego przetwory mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Niestety ich stała obecność w naszym menu podnosi ryzyko chorób nowotworowych. Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy uważnie czytać skład produktu znajdujący się na etykiecie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić