Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Gorsze niż sam cukier. Wyniszcza wątrobę, jelita i żołądek

180

Jak powszechnie wiadomo, nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje, w naszej kuchni znajdują się produkty, które są bardziej szkodliwe dla zdrowia niż tzw. biała śmierć. Dowiedz się, o jakie chodzi.

Gorsze niż sam cukier. Wyniszcza wątrobę, jelita i żołądek
Energetyki są szkodliwe dla prawidłowej pracy wielu narządów (dickiedavis123)

Napoje energetyczne

Tego rodzaju trunki mają za zadanie pobudzić nasz organizm i dodać nam energii. To uczucie nie trwa jednak zbyt długo i po chwili jesteśmy znowu osłabieni. Bardzo często w napojach energetycznych występują znaczne ilości cukru i innych szkodliwych substancji. Regularne spożywanie energetyków podnosi ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wyniszcza naszą wątrobę, jelita i żołądek. Powoduje również nadpobudliwość, zaburzenia nastroju i rozdrażnienie.

Alkohol

Regularne sięganie nawet po małe ilości alkoholu wpływa niekorzystnie na zdrowie całego organizmu. Napoje alkoholowe niszczą wątrobę i żołądek, zaburzają prawidłową pracę serca i mózgu. Dostarczają nam ogromnej ilości pustych kalorii i fundują nam nadprogramowe kilogramy.

Tłuszcze trans

Regularne sięganie po artykuły spożywcze bogate w tłuszcze trans przyczyniają się do rozwoju nadwagi otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Weźmy to pod uwagę, zanim sięgniemy po margarynę, zupę instant, gotowe danie czy kostkę rosołową.

Produkty typu "light"

W tego typu produktach szkodliwy cukier nierzadko jest zastąpiony pozornie zdrowszym słodzikiem. Mowa to toksycznym aspartamie, który jest oznaczony na etykiecie jako E951. Można znaleźć m.in. w napojach gazowanych, wędlinach, serach, jogurtach czy gumach do żucia.

Konserwanty

Żywność bogata w konserwanty jest również bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Dzięki środkom konserwującym produkty takie jak mięso i jego przetwory mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Niestety ich stała obecność w naszym menu podnosi ryzyko chorób nowotworowych. Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy uważnie czytać skład produktu znajdujący się na etykiecie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczne zachowanie szkolnego trenera. Internauci oburzeni
Ograł Maltę 6:0. Teraz grzmi w stronę Probierza: "To nie do przyjęcia"
Schronisko w niebezpieczeństwie. Ewakuowano psy
Ma 140 lat i czeka ją przeprowadzka. Latarnia morska musi zniknąć z wybrzeża
Witold Gilarski zaginął w Kolumbii. Córki nie tracą nadziei. "Wierzymy, że tato na nas czeka"
Wymowny gest papieża Franciszka w Rzymie. Wideo poruszyło internautów
Michał Probierz spiął się z dziennikarzem. "Nie może pan wciskać kitu"
Dostrzegł go w Tatrach. Od razu chwycił za telefon
Na naukę nigdy nie jest za późno. Erasmus otwiera się na seniorów
500 zł mandatu za kwiaty na balkonie? Na to trzeba uważać
Papież Franciszek opuścił szpital. Czeka go długa rekonwalescencja
Wypadek w Katowicach. Kierowca autobusu wypadł przez okno
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić