Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Niszczy mikrobiom w jelitach, powoduje cukrzycę. Powinien być zakazany

16

Wyniki najnowszych badań dotyczące popularnego dodatku do żywności nie napawają optymizmem. Okazuje się bowiem, że powszechny emulgator może wpływać na ludzki mikrobiom i uszkadzać jelita.

E466 niszczy mikrobiom
E466 niszczy mikrobiom

Dodatek powszechnie dodawany do żywności zmienia ludzki mikrobiom. Karboksymetyloceluloza (CMC) to półsyntetyczna pochodna celulozy powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. Ta substancja chemiczna, która jest oznaczona symbolem E466, wykazuje silne właściwości zagęszczające, wypełniające, emulgujące i stabilizujące. Jej obecność w produktach spożywczych ma za zadanie poprawę ich konsystencji i wydłużenia terminu przydatności.

E466 znajdziemy przede wszystkim w produktach cukierniczych, lodach, napojach owocowych, gumach do żucia, zupach instant oraz napojach czekoladowych i kakaowych w proszku.

Przez długi czas uważano, że spożywania żywności z dodatkiem z CMC nie jest szkodliwe, ponieważ ten związek chemiczny nie wchłania się do organizmu i łatwo wydala się wraz z kałem. Jednak z nowych doniesień medycznych wynika, że zmodyfikowana chemicznie celuloza może mieć znaczny wpływ na mikroflorę jelitową.

Jak wynika z najnowszych analiz, spożywanie emulgulatora E466 zmienia skład bakterii obecnych w okrężnicy i powoduje redukcję niektórych gatunków tych mikroorganizmów. Naukowcy z Instytutu Nauk Biomedycznych Georgia State University, Uniwersytetu Pensylwanii oraz z instytutu INSERM we Francji odkryli, że CMC powoduje przenikanie bakterii jelitowych do śluzu, co może przyczyniać się do nieswoistego zapalenia jelit i rozwoju cukrzycy typu 2.

Wyniki badań potwierdziły, że regularne sięganie produkty z dodatkiem E466 zwiększa ryzyko przewlekłych chorób zapalnych. Jak stwierdził kierownik zespołu naukowego dr Benoit Chassaing, konieczne jest przeprowadzenie kolejnych eksperymentów naukowych. Dalsze badania pozwolą określić, które osoby są szczególnie wrażliwe na tego rodzaju chemiczne dodatki do żywności.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pękła kumulacja 520 mln zł w Eurojackpot. Wśród wygranych Polak
Kontrowersje wokół awansu żony ministra Wieczorka. Uczelnia reaguje
W Egipcie zatonął statek. Co z zaginionymi Polakami?
Zaginął profesor warszawskiej wyższej uczelni. Policja apeluje o pomoc
Rosyjski samolot wylądował w Warszawie. Ludzie opuścili lotnisko
Otwarcie Notre Dame. Przybędzie Donald Trump, nie będzie papieża Franciszka
Wstrząsające nagranie z Torunia. Sekundy dzieliły go od tragedii
Prezydent Izraela zwraca się do Elona Muska o pomoc w uwolnieniu zakładników Hamasu
Niezwykłe odkrycie archeologów. Odkryto ślady osadnictwa sprzed tysięcy lat
Zobaczyli, co jest w głębi czarnej dziury. Astronomowie są na tropie rozwikłania zagadki
Polka pilnie ewakuowana z Sudanu. "Módlcie się..."
Wylał kawę na Orlenie. Poseł PiS odpowiada Owsiakowi
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić