Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Niszczy mikrobiom w jelitach, powoduje cukrzycę. Powinien być zakazany

11
Podziel się:

Wyniki najnowszych badań dotyczące popularnego dodatku do żywności nie napawają optymizmem. Okazuje się bowiem, że powszechny emulgator może wpływać na ludzki mikrobiom i uszkadzać jelita.

E466 niszczy mikrobiom
E466 niszczy mikrobiom

Dodatek powszechnie dodawany do żywności zmienia ludzki mikrobiom. Karboksymetyloceluloza (CMC) to półsyntetyczna pochodna celulozy powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. Ta substancja chemiczna, która jest oznaczona symbolem E466, wykazuje silne właściwości zagęszczające, wypełniające, emulgujące i stabilizujące. Jej obecność w produktach spożywczych ma za zadanie poprawę ich konsystencji i wydłużenia terminu przydatności.

E466 znajdziemy przede wszystkim w produktach cukierniczych, lodach, napojach owocowych, gumach do żucia, zupach instant oraz napojach czekoladowych i kakaowych w proszku.

Przez długi czas uważano, że spożywania żywności z dodatkiem z CMC nie jest szkodliwe, ponieważ ten związek chemiczny nie wchłania się do organizmu i łatwo wydala się wraz z kałem. Jednak z nowych doniesień medycznych wynika, że zmodyfikowana chemicznie celuloza może mieć znaczny wpływ na mikroflorę jelitową.

Jak wynika z najnowszych analiz, spożywanie emulgulatora E466 zmienia skład bakterii obecnych w okrężnicy i powoduje redukcję niektórych gatunków tych mikroorganizmów. Naukowcy z Instytutu Nauk Biomedycznych Georgia State University, Uniwersytetu Pensylwanii oraz z instytutu INSERM we Francji odkryli, że CMC powoduje przenikanie bakterii jelitowych do śluzu, co może przyczyniać się do nieswoistego zapalenia jelit i rozwoju cukrzycy typu 2.

Wyniki badań potwierdziły, że regularne sięganie produkty z dodatkiem E466 zwiększa ryzyko przewlekłych chorób zapalnych. Jak stwierdził kierownik zespołu naukowego dr Benoit Chassaing, konieczne jest przeprowadzenie kolejnych eksperymentów naukowych. Dalsze badania pozwolą określić, które osoby są szczególnie wrażliwe na tego rodzaju chemiczne dodatki do żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
kwch
10 miesięcy temu
dopiero pisaliście że to powoduje raka. Już zmiana zdania.
alek
10 miesięcy temu
Może podacie jakiś link do tych badań? Nazwiska naukowców? Nazwę instytucji?
Ech
10 miesięcy temu
Wszystko szkodzi a jednak średnia wieku jest dużo wyższa niż w tedy gdzie niby wszystko było takie zdrowe i naturalne. Podobnie z umieralnością.
Dvbhfcfbhdf
10 miesięcy temu
A ja się zastanawiałem dlaczego ostatnio tak tanio gumy sprzedają 39 groszy za paczkę czy jakoś tak a to pewnie dlatego bo iedługo będą ich zakazywać
lobby w sejmi...
10 miesięcy temu
PiSowski rzad nie ma zamiaru walczyc z tym lobby...tak jak z lobby papierosów elektronicznych...trzeba miec w sejmie swoich pilnowaczy od intersow producentow...
lobby w sejmi...
10 miesięcy temu
PiSowski rzad nie ma zamiaru walczyc z tym lobby...tak jk z lobby papierosów elektronicznych...trzeba miec w sejmie swoich pilnowaczy intersow producentow...
dosyć trucia ...
10 miesięcy temu
Czas ,aby rząd się zajął tymi trucicielami ludzi ! Co jeszcze nam wsypią by "im się opłacało" ????????????
11111111
10 miesięcy temu
CMC dodawana jest do mąki !!!! Powinien być zakaz! Potem trafia do chleba!
lekarz
10 miesięcy temu
Powinien być zakazany ? to na co jeszcze czekają ? Zaniechanie jest przestępstwem !!!
PLo
10 miesięcy temu
A ja nic nie jem, bo wszystko szkodzi, bo jest strute. Wystarczą jedynie złowione w sieci wymiociny nałkowców.
pawel-
10 miesięcy temu
na coś muszę umrzeć - prawda panie dochtorze ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić