Gorszy od cukru. Wyniszcza wątrobę, nerki i serce

Chociaż na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej produktów o naturalnym składzie, bez konserwantów czy sztucznych barwników, to wciąż trudno je całkowicie wyeliminować z naszego jadłospisu. Wśród wielu dodatków, eksperci zwracają uwagę na jeden, który może wywierać negatywny wpływ na nasz organizm. Specjaliści ds. żywienia uważają, że jest gorszy niż cukier. Chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy.

Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w nietypowych produktachSyrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w nietypowych produktach, m.in. zalewie do śledzi
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje przede wszystkim ze skrobi kukurydzianej. Nie ma żadnej wartości odżywczej. Jest źródłem pustych kalorii. Ich nadmiar w diecie nie sprzyja naszemu organizmowi, gdyż może doprowadzić do nadwagi i otyłości, które odpowiadają za rozwój wielu groźnych chorób, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy raka.

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Niestety, syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany na potęgę do wielu produktów w celu nadania im słodkiego smaku oraz poprawy konsystencji, barwy i zapachu. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodkich syropach, dżemach, galaretkach, piwach smakowych, likierach, sosach, lodach, serkach homogenizowanych, jogurtach, a nawet w zalewie do ogórków czy śledzi.

Liczne badania udowodniły, że spożywany regularnie może powodować zaburzenia w odczuwaniu głodu i sytości, gdyż fruktoza w nim obecna nie pobudza wydzielania hormonów odpowiadających za pracę ośrodka głodu i sytości. To sprawia, że jesteśmy głodni, więc jemy więcej, a to ‘’więcej’’ odkłada się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodatek ten nie pozostaje obojętny dla naszej gospodarki węglowodanowej, gdyż doprowadza do gwałtownych skoków insuliny i glukozy we krwi. To niestety sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności.

Co więcej, spożywany w nadmiarze zaburza metabolizowanie niektórych składników i związków odżywczych i może doprowadzić do anemii. Powoduje też wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, co w konsekwencji zwiększa ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, stłuszczenia wątroby, zawału, udaru czy chorób nerek.

Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada