Gorszy od cukru. Wyniszcza wątrobę, nerki i serce

Chociaż na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej produktów o naturalnym składzie, bez konserwantów czy sztucznych barwników, to wciąż trudno je całkowicie wyeliminować z naszego jadłospisu. Wśród wielu dodatków, eksperci zwracają uwagę na jeden, który może wywierać negatywny wpływ na nasz organizm. Specjaliści ds. żywienia uważają, że jest gorszy niż cukier. Chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy.

Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w nietypowych produktachSyrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w nietypowych produktach, m.in. zalewie do śledzi
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje przede wszystkim ze skrobi kukurydzianej. Nie ma żadnej wartości odżywczej. Jest źródłem pustych kalorii. Ich nadmiar w diecie nie sprzyja naszemu organizmowi, gdyż może doprowadzić do nadwagi i otyłości, które odpowiadają za rozwój wielu groźnych chorób, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy raka.

Niestety, syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany na potęgę do wielu produktów w celu nadania im słodkiego smaku oraz poprawy konsystencji, barwy i zapachu. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodkich syropach, dżemach, galaretkach, piwach smakowych, likierach, sosach, lodach, serkach homogenizowanych, jogurtach, a nawet w zalewie do ogórków czy śledzi.

Liczne badania udowodniły, że spożywany regularnie może powodować zaburzenia w odczuwaniu głodu i sytości, gdyż fruktoza w nim obecna nie pobudza wydzielania hormonów odpowiadających za pracę ośrodka głodu i sytości. To sprawia, że jesteśmy głodni, więc jemy więcej, a to ‘’więcej’’ odkłada się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święta jak tykająca bomba. Lekarz o tym, czego unikać

Dodatek ten nie pozostaje obojętny dla naszej gospodarki węglowodanowej, gdyż doprowadza do gwałtownych skoków insuliny i glukozy we krwi. To niestety sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności.

Co więcej, spożywany w nadmiarze zaburza metabolizowanie niektórych składników i związków odżywczych i może doprowadzić do anemii. Powoduje też wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, co w konsekwencji zwiększa ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, stłuszczenia wątroby, zawału, udaru czy chorób nerek.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 25.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
"Był doświadczonym pilotem". Nie żyje Krzysztof Kurcab
"Był doświadczonym pilotem". Nie żyje Krzysztof Kurcab
Świąteczna magia w Krakowie. Żywa szopka prawdziwym hitem
Świąteczna magia w Krakowie. Żywa szopka prawdziwym hitem
Polska medalistka olimpijska urodziła. Urocze zdjęcie z córeczką
Polska medalistka olimpijska urodziła. Urocze zdjęcie z córeczką
Niemcy ostrzegają. Chodzi o numery z kierunkowym +48
Niemcy ostrzegają. Chodzi o numery z kierunkowym +48
Pożary w wigilijną noc. Dwa domy spłonęły na Podlasiu
Pożary w wigilijną noc. Dwa domy spłonęły na Podlasiu
Doprowadzenie Bartosza G. w Boże Narodzenie. Zaskakujące działania prokuratury
Doprowadzenie Bartosza G. w Boże Narodzenie. Zaskakujące działania prokuratury
Rewolucja w szpitalu. Pacjenci spędzają święta ze swoimi pupilami
Rewolucja w szpitalu. Pacjenci spędzają święta ze swoimi pupilami
Wyjątkowe znalezisko w Szwecji. Ukryto je w książce polskiego szlachcica
Wyjątkowe znalezisko w Szwecji. Ukryto je w książce polskiego szlachcica
Była 8:16. Tak wyglądają Krupówki w Boże Narodzenie. Zaskakujący widok
Była 8:16. Tak wyglądają Krupówki w Boże Narodzenie. Zaskakujący widok
"Brama otwarta". Dom na Śląsku hitem sieci. Tak wygląda
"Brama otwarta". Dom na Śląsku hitem sieci. Tak wygląda
Kadry z głębi lasu. Nagle wyszły na ścieżkę i się zaczęło
Kadry z głębi lasu. Nagle wyszły na ścieżkę i się zaczęło