Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Tatiana Naklicka
Tatiana Naklicka
|
aktualizacja

Ile jajek dziennie możemy zjeść, czyli co warto wiedzieć o jajku?

91
Podziel się:

Jajko jest dla wielu osób podstawowym składnikiem, który pojawia się na śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Przez lata wokół jajka narosło jednak wiele mitów. Czy jest zdrowe? A może podwyższa cholesterol? Ile kalorii ma jajko? Czy można je jeść na śniadanie lub kolację?

Kupując jajka, warto sprawdzić oznaczenie kodu
Kupując jajka, warto sprawdzić oznaczenie kodu (Shutterstock.com)

Jajko — rodzaje i klasyfikacja

Jajka to ptasie zarodki, które znajdują się w wapiennej skorupce. Najczęściej sięgamy po jajka kurze, jednak na rynku znajdziemy również jajka kacze, jajka przepiórcze, jajka gęsie oraz jajka strusie.

W sklepach jajka są pakowane w specjalne pojemniki mieszczące od kilku do kilkunastu sztuk. Wybierając wytłaczankę, warto zwrócić uwagę na to, czy jajka nie są rozbite lub nie posiadają gładkiej powierzchni skorupki. Można również lekko potrząsnąć opakowaniem, tak aby sprawdzić, czy jajka nie wydają dźwięku.

Każde jajko na skorupce ma specjalny kod, który ułatwia rozpoznanie sposobu chowu kur. Cyfra 0 oznacza produkcję ekologiczną, zaś najwyższa - 3 to oznaczenie jajek z chowu klatkowego.

Poza tym na kodzie znajdują się informacje dotyczące państwa wchodzącego w skład Unii Europejskiej, z którego pochodzą jajka. Polska oznaczana jest skrótem PL.

Jajko — wartości odżywcze

W jajku znajdziemy wodę, białko, węglowodany proste oraz tłuszcze, w tym tłuszcze jednonienasycone, tłuszcze nasycone, tłuszcze wielonasycone. W skład jajka wchodzi również aż 212 mg cholesterolu.

Ponadto jest bogate w witaminy, głównie witaminę A, witaminę E, witaminę D, witaminę K, a także witaminę B. Wśród składników mineralnych znajdziemy potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, selen oraz cynk.

Jajko — ile ma kalorii?

Jedno jajko, które waży ok. 56 g ma ok. 80 kalorii. W białku jest 60 kcal, a w żółtku - 20 kcal. Popularna potrawa, jaką są jajka z majonezem, to niebezpieczne połączenie dla osób, które mają podwyższony cholesterol, ponieważ ta potrawa ma aż 250 kcal. W tym wypadku, zamiast majonezu lepiej użyć jogurtu naturalnego lub zrobić zdrową pastę z awokado.

Ile jajek dziennie można zjeść?

Ze względu na dużą zawartość cholesterolu, jajek nie powinniśmy jeść codziennie, co jednak nie oznacza ich całkowitego wykluczenia z diety. Tym bardziej że zawierają wiele witamin i minerałów, których znajdziemy w innych produktach spożywanych na co dzień.

Jedząc jedno jajko na miękko na kilka dni, zapewnimy organizmowi niezbędną dawkę wartości odżywczych, w tym cennej witaminy B12, która wspomaga pracę układu nerwowego, układu pokarmowego oraz naczyń krwionośnych.

Jajko — czy można jeść jajko na śniadanie?

Jajka można jeść na śniadanie. Najlepsze będą jajka na miękko, które są zdrowsze niż jajka gotowane na twardo. Poza tym osoby, które chciałyby schudnąć, również nie muszą rezygnować z jajek, ponieważ zapewniają uczucie sytości.

Są również cennym źródłem wartości odżywczych, dlatego będą idealnym wyborem podczas diety restrykcyjnej (do 1000 czy 1200 kalorii dziennie). W tym wypadku warto szczególną uwagę zwrócić na rodzaj jajek oraz oznaczenia, tak aby wybrać najlepsze produkty.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(91)
Darek
rok temu
Ten filozof co to napisał,powinien przeprosić mojego dziatka który ma 96 lat i zjada co dziennie 5 jaj na śniadanie od dziecka i twierdzi że to jest receptą na długie życie.Mieszka na wsi i kiedyś za jaja kupowało się cukier, sól i inne artykuły,podkradał babci jaja i pił a skorupki chował. hahaha
librjan
3 lata temu
wg artykułu: 20kcal + 60 kcal = 80 kalorii
Pakeehfa
3 lata temu
Ja jem dziennie około 15-20 jajek. Ale zaznaczyć trzeba że jestem kulturysta.
FBE
3 lata temu
wredne --- bzdury jajek zjadasz ile chcesz, az do sytosici ,, wiec nie zjesz ich duzo zapewniam cie natomiast trujace bo zakwaszajace organizm jest bialko ,i tego sie nalezy wystrzegaci, a zoltko nie powinno byci smarzone w temp powyzej 90 stpopni , czyli lekko siciete smacznego!!!!!!!!!
Leosia
3 lata temu
Co to jest qurva "lunch" ..dziennikarzyny-pismaki-gęsi ?!
kamil
3 lata temu
Kurde sami naukowcy w komentarzach, wszyscy lepiej wiedzą od lekarzy
andczar
3 lata temu
głupoty piszą jak zwykle
ZBUK-
3 lata temu
A JA KOCHAM SIĘ PO JAJKACH PODRAPAĆ !!!
poaneklyan1
3 lata temu
blebleble
Tim
3 lata temu
Na czczo można zjeść tylko jedno
Ioa
3 lata temu
Większych bzdur nie czytałem już dawno
Marek
3 lata temu
Zależy jakie,bywa ze zero
Gacia
3 lata temu
Organizm sam produkuje cholesterol. Im więcej go przyjmiemy w jedzeniu, tym mniej wyprodukuje go wątroba.
kedar
3 lata temu
Z wielu innych publikacji możemy się dowiedzieć , że jajek nawet kilka dziennie powinniśmy zjadać i będzie to bardzo korzystnie dla zdrowia . Nie zapominajmy też o mięsie zapewniającym nam właściwe funkcjonowanie . Nie można wierzyć szaleńcom chcącym narzucać swoje psychopatyczne teorie żywieniowe .
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić