Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Jeden posiłek dziennie? Dieta OMAD ma sporo zalet

13

Jednym z trendów w dziedzinie żywienia jest dieta OMAD, która stała się popularna wśród zwolenników postu przerywanego. Czy jedzenie tylko jednego posiłku dziennie jest jednak bezpieczne i skuteczne?

Jeden posiłek dziennie? Dieta OMAD ma sporo zalet
Jeden posiłek dziennie? Ta dieta nie jest dla wszystkich (Getty Images, lOvE lOvE)

Czym jest dieta OMAD?

Dieta OMAD, czyli "One Meal a Day", polega na spożywaniu tylko jednego posiłku w ciągu dnia. Posiłek zazwyczaj jest spory i spożywany w ciągu określonego, jednogodzinnego okna czasowego.

Zwolennicy tej diety twierdzą, że pozwala to organizmowi na wykorzystanie energii do ważnych procesów regeneracyjnych w organizmie - ciało nie musi bowiem nieustannie skupiać się na procesach trawiennych. Wśród przywoływanych procesów regeneracyjnych znajdują się m.in. autofagia, produkcja hormonów i redukcja stresu oksydacyjnego.

Ten argument przywoływany jest przez wielu orędowników postu przerywanego, spośród których dieta OMAD jest najprawdopodobniej najbardziej restrykcyjnym.

Korzyści z diety OMAD

Wśród korzyści płynących ze stosowania diety OMAD wymienić można utratę wagi (wynikającą m.in. z redukcji spożywanych kalorii - nie sposób bowiem w ciągu jednego posiłku przyswoić tę samą ilość jedzenia, co w ciągu kilku posiłków rozłożonych w czasie), poprawę wrażliwości na insulinę oraz zwiększenie poziomu hormonu wzrostu, który odgrywa kluczową rolę w naprawie komórek i wzroście mięśni.

Ryzyko i wady diety OMAD

Spożywanie tylko jednego posiłku dziennie sprawia, że trudniej jest dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Jest to właściwie niemożliwe.

Dieta OMAD wiąże się jednak nie tylko z potencjalnymi niedoborami. Może prowadzić do zaburzeń odżywiania, utraty masy mięśniowej oraz problemów z energią i koncentracją.

Inne posty przerywane

Zdecydowanie zdrowszym wyborem będzie zastosowanie mniej restrykcyjnego postu żywieniowego - np. takiego, w którym wszystkie posiłki spożywane są w 8-godzinnym lub 10-godzinnym oknie czasowym.

Tego typu post przerywany promuje kontrolę wagi, ponieważ po kilku godzinach od posiłku poziom glukozy we krwi zaczyna spadać. Organizm, szukając alternatywnego źródła energii, zaczyna wówczas korzystać z zapasów tłuszczu.

Tego typu post reguluje poziom insuliny, redukuje stany zapalne, pozytywnie wpływa na zdrowie mózgu i serca, a przy okazji nie generuje w organizmie szkód i niedoborów. Jest też dużo łatwiejszy do przestrzegania!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić