Jedz jak najczęściej. Tak działa na komórki nowotworowe

Produkty fermentowane takie jak kefir czy kiszone warzywa są cenione na całym świecie ze względu na swój niepowtarzalny smak. Warto je włączyć do codziennego menu również z powodu ich niezwykłych właściwości. Niektóre z nich nie tylko wpływają korzystnie na kondycję jelit, ale wykazują także działanie przeciwnowotworowe.

Close up photo of kimchi. Homemade Korean fermented cabbage
Kimchi, is a traditional Korean side dish of salted and fermented vegetables with a sour and spicy taste. One of the most common types of kimchi is cabbage kimchi. The striking red color, unique taste and smell make kimchi one of the most loved foods.
anggaKimchi wykazuje właściwości antynowotworowe
Źródło zdjęć: © Getty Images | angga

Żywność fermentowana powstaje w wyniku procesów biologicznych opartych na fermentacji wywołanej przez bakterie kwasu mlekowego. Dochodzi wówczas do rozkładu obecnego w produktach spożywczych cukru do kwasu mlekowego. Dzięki czemu mają charakterystyczny smak, zyskując przy okazji prozdrowotne właściwości. Można je śmiało określić mianem superfoods.

Najbardziej popularne w kraju nad Wisłą produkty fermentowane to kefir oraz kiszona kapusta i kiszone ogórki. Jak się jednak okazuje ukisić można praktycznie każde warzywo zawierające węglowodany np. rzodkiewkę, cukinię, kalafiory czy rzepę.

Produkty fermentowane wpływają korzystnie na mikrobiotę jelitową, poprawiają perystaltykę jelit, usprawniają działanie układu immunologicznego, pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów, poprawiają samopoczucie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

To jednak nie koniec listy walorów zdrowotnych jakie posiadają. Kimchi, czyli koreańska kiszonka przygotowana z kapusty pekińskiej wykazuje właściwości antynowotworowe. Obecne w nich substancję zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita i wspomagają walkę z komórkami wywołującymi nowotwór żołądka.

Kolejny produkt, po który warto sięgać regularnie to chleb na zakwasie. Wyniki badań opublikowanych na łamach "Nutrients" wykazały, że ten rodzaj pieczywa może działać przeciwbakteryjnie i chronić przed nadciśnieniem tętniczym. Ponadto obecne w nim mikroorganizmy wspomagają obniżenie zbyt wysokiego stężenie złego cholesterolu w krwi, zapobiegając tym samym pojawieniu się miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada