Kamil S. Sikora| 

Jedz je jak najczęściej. Organizm będzie wdzięczny

29

Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy przede wszystkim pamiętać o regularnej aktywności fizycznej i zadbać o zdrową dietę, która wzmocni nasze naczynia krwionośne. Dowiedz się, które produkty pomogą ci oczyścić tętnice ze złogów cholesterolu.

Jedz je jak najczęściej. Organizm będzie wdzięczny
Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. w sezamie, zapobiegają gromadzeniu się nadmiaru cholesterolu (Getty Images, Vladimir Jovanovic)

Tłuste ryby

Tuńczyk, łosoś, pstrąg czy śledź zawierają sporo kwasów omega-3, które podnoszą dobry cholesterol HDL, a także obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Zdaniem lekarzy i ekspertów żywieniowych, w trosce o naszą kondycję zdrowotną, powinniśmy spożywać ryby co najmniej dwa razy w ciągu tygodnia.

Sezam

Żeby wzmocnić i oczyścić nasze tętnice, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo nadwagi, otyłości i dolegliwości związanych z układem krążenia, należy włączyć do swojej diety ziarna sezamu. Obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają gromadzeniu się nadmiaru cholesterolu we krwi.

Pomidory

Najcenniejszą substancją, jaką znajdziemy w pomidorach, jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który chroni nasze żyły i tętnice przed zgubnym wpływem cholesterolu. Likopen spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych zmniejszających przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Żeby obniżyć ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu, warto jeść pomidory kilka razy w tygodniu.

Oliwa

W oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia znajdziemy znaczne ilości cennych kwasów tłuszczowych. Jej regularnie spożywanie pomaga oczyścić naczynia krwionośne ze złogów. Poza tym oliwa z oliwek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które niszczą szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Imbir

Imbir wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie chroni nasz organizm przed rozwojem stanów zapalnych. Gingerol, który odpowiada za ostry smak tej rośliny, reguluje krążenie krwi. Z imbiru można przygotować leczniczy napar, nalewkę, sok, syrop lub dodać go do ulubionej potrawy.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Kwiaty wykorzystywane w kosmetyce
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić