Kamil S. Sikora| 

Jedz jedno dziennie. Efekty przerosną twoje oczekiwania

118

Jeden z najpopularniejszych polskich owoców wyróżnia się nie tylko delikatnym słodko-kwaśnym smakiem, ale również zawartością wielu cennych składników odżywczych. Jabłka wykazują ponadto prozdrowotne właściwości, dzięki którym zmniejszają ryzyko rozwoju poważnych chorób. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po jabłka codziennie.

Jedz jedno dziennie. Efekty przerosną twoje oczekiwania
Jabłka warto jeść codziennie (Getty Images, © 2018 Annick Vanderschelden)

W jabłkach znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K, J, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, potas, żelazo, beta-karoten, luteinę, flawonoidy, błonnik, polisacharydy, pektyny, zeaksantynę i kryptoksantynę. Te smaczne owoce wykazują właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Poza tym substancje obecne w jabłkach pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca.

Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że stała obecność jabłek w codziennej diecie opóźnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i niszczy szkodliwe wolne rodniki. Szczególnie warto po nie sięgać ze względu na znaczne ilości błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata z nich złogi pokarmowe, obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka okrężnicy i przyśpiesza spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Kolejną zaletą tego popularnego produktu spożywczego jest jego korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego, układu pokarmowego i układu krążenia. Z badań specjalistów z University of Oxford, które zostały zamieszone w czasopiśmie "British Medical Journal", wynika, że jabłka mogą działać podobnie na nasz organizm jak statyny. Są to preparaty chroniące przed chorobą wieńcową i innymi schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Jak się okazuje, osoby po 50. roku życia, które codziennie jedzą jabłka, są mniej zagrożone poważnymi problemami kardiologicznymi. Wyniki badań opublikowanych na łamach czasopisma "Public Health Nutrition" potwierdziły, że osoby regularnie sięgające po jabłka są o 50 proc. mniej narażone na rozwój nowotworu przełyku i żołądka. Do tych wniosków doszli włoscy eksperci z uniwersytetu w Perugii. Z analizy wynika również, że jedzenie jabłek o 25 proc. zmniejsza ryzyko raka płuc i o 20 proc. obniża ryzyko nowotworu piersi u kobiet. Żeby skorzystać z ich licznych prozdrowotnych właściwości, wystarczy codziennie jeść przynajmniej jedno jabłko.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić