Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. Uszczelnia przeciekające jelita. To nie wszystko

43

Ten produkt nie cieszy się w naszym kraju zbyt dużą popularnością, co nie oznacza, że powinniśmy przechodzić obok niego obojętnie. Mowa o czerwonym ryżu, który pomaga obniżyć zbyt wysoki cholesterol, ale to nie jest jego jedyna zaleta. Koniecznie poznaj jego prozdrowotne właściwości.

Jedz, nie żałuj sobie. Uszczelnia przeciekające jelita. To nie wszystko
Czerwony ryż to skarbnica wartości odżywczych. Warto jeść dla zdrowia jelit i serca (Licencjodawca, EVSEEV OLEG)

Czerwony ryż spośród innych odmian wyróżnia się ciemnoczerwoną barwą, podłużnymi i wąskimi ziarnami, lekko słodkawym smakiem i delikatnym orzechowym aromatem. Można go spożywać zarówno na ciepło, na zimno, jak i na słodko. Sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych, zapiekanek, sałatek i deserów.

Po tę odmianę ryżu warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również jej dobroczynne wpływ na nasz organizm. W czerwonym ryżu znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan, błonnik pokarmowy i antocyjany. Dzięki zawartości monakoliny K obniża stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.

Ten związek chemiczny wytwarza się podczas fermentacji ziaren czerwonego ryżu, w której biorą udział grzyby Monascus purpureus. Drożdże powstałe w tym procesie są wykorzystywane w produkcji preparatów medycznych. Fermentowany czerwony ryż pod postacią tabletek i kapsułek można kupić w aptekach lub sklepach internetowych z suplementami diety.

To jednak nie koniec listy prozdrowotnych właściwości tej odmiany ryżu. Stała obecność czerwonego ryżu w naszym codziennym poprawia perystaltykę jelit, uszczelnia je i oczyszcza, reguluje rytm wypróżnień, usprawnia przemianę materii, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Poza tym substancje zawarte w czerwonym ryżu zmniejszają ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości cukrzycy i osteoporozy. Z kolei obecne w nim przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu oraz chronią go przed rozprzestrzenianiem się komórek nowotworowych i szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić