aktualizacja 

Jedzone są przy przeziębieniu. Poważny błąd, mogą pogorszyć stan zdrowia

6

Jesień to czas, gdy nasz odporność spada, a my łatwiej i częściej łapiemy infekcje. Podczas przeziębienia nie zaleca się jedzenia niektórych produktów spożywczych, np. cytrusów. Dowiedz się, dlaczego.

Jedzone są przy przeziębieniu. Poważny błąd, mogą pogorszyć stan zdrowia
(Pixabay)

Chociaż witamina C znana jest ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy, a jej naturalnym źródłem są owoce cytrusowe, to lepiej nie sięgać po nie w czasie przeziębienia. Zwłaszcza, gdy infekcji towarzyszy ból gardła czy kaszel. Wysoki poziom kwasowości cytrusów podrażania gardło i może nasilić ból, tym samym wydłuża proces regeneracji i powrotu do zdrowia. Poza tym należy pamiętać, że cytrusy działają wychładzająco na organizm. By wzmocnić odporność lepiej wybrać witaminę C w postaci suplementu diety.

Eksperci odradzają też jedzenia szpinaku, który przez zawartość histaminy może wyzwalać reakcję zapalną organizmu, a tym samym potęgować objawy przeziębienia czy grypy. Niewskazane są również orzechy, brokuły, jogurty, mleko, kefiry, śmietana oraz sery. Te ostatnie mogą zawierać duże ilości tyraminy, która w dużych ilościach podnosi ciśnienie krwi oraz powoduje bóle głowy lub nasila te towarzyszące infekcjom. Związek ten znajdziemy również w ogórkach kiszonych oraz kiszonej kapuście.

W walce z przeziębieniem zdecydowanie lepiej sprawdzi się herbata z sokiem z czarnego bzu, dzikiej róży, malin czy czarnej porzeczki. Warto przygotować też domowy syrop z cebuli, który szybko i skutecznie oczyszcza drogi oddechowe lub syrop z buraka, który pomaga pozbyć się zalegającego śluzu. Na gorączkę pomoże napar z lipy, a na katar* inhalacje z dodatkiem olejku eukaliptusowego*.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić