Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Jesz codziennie? Krótka droga do cukrzycy i dużego brzucha

184

To jedne z najpopularniejszych składników typowego polskiego śniadania. Okazuje się jednak, że regularne spożywanie bułek czy chleba niesie ze sobą niepożądane konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego lepiej ograniczyć jedzenie białego pieczywa.

Jesz codziennie? Krótka droga do cukrzycy i dużego brzucha
Lepiej nie jeść pieczywa codziennie ((c)Bálint PÖRNECZI)

Regularne sięganie po białe pieczywo bardzo szybko podnosi stężenie glukozy w naszym organizmie. Dotyczy to również chleba razowego barwionego sztucznym karmelem. Amylopektyna A to jeden z węglowodanów wchodzący w skład pszenicy, który przyczynia się do wzrostu cukru w krwiobiegu.

Stała obecność białego chleba w naszej diecie podnosi ryzyko insulinooporności, co w rezultacie prowadzi do cukrzycy. Zbyt wysoki poziom cukru we krwi objawia się przewlekłym zmęczeniem, ciągłym uczuciem pragnienia, częstym oddawaniem moczu, a nawet omdleniami.

Ponadto, już w 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała glifosat jako substancję potencjalnie kancerogenną. Pomimo tego cały czas ten związek jest powszechnie stosowany przy uprawianiu zboża. Pieczywo, które spożywamy na co dzień, może więc zawierać ten szkodliwy składnik.

Dr William Davies w swojej publikacji naukowej szczegółowo opisał wpływ spożywania białego pieczywa na naszą kondycję zdrowotną. Zdaniem znanego amerykańskiego kardiologa, pszenica działa na organizm człowieka jak trucizna i powoduje tzw. pszenny brzuszek.

Efektem spożywania białego chleba pszennego jest napad wieczornego głodu, zaburzony metabolizm glukozowo-insulinowy, zwiększenie obwodu brzucha, obniżony nastrój, rozdrażnienie i osłabiona koncentracja. Jak wynika z badań epidemiologicznych, u 30 proc. osób, które zrezygnowały z jedzenia pszenicy, zauważono znaczną poprawę samopoczucia.

Jean Mayer badaczka z USA stwierdziła, że jedzenie białego pieczywa wpływa również na nasz układ kostny. Produkty mączne wpływają niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Zwiększona kwasowość krwi sprawia, że wapń obecny w kościach uwalnia się do krwiobiegu. Dlatego dieta bogata w produkty mączne jest jednym z głównych czynników ryzyka osteoporozy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić