Jesz codziennie? Krótka droga do cukrzycy i dużego brzucha

To jedne z najpopularniejszych składników typowego polskiego śniadania. Okazuje się jednak, że regularne spożywanie bułek czy chleba niesie ze sobą niepożądane konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego lepiej ograniczyć jedzenie białego pieczywa.

Freshly Baked BaguettesFreshly baked baguettes stacked inside a bakery in France. Photographer: Balint Porneczi/BloombergBloomberg CreativeLepiej nie jeść pieczywa codziennie
(c)Bálint PÖRNECZI
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Regularne sięganie po białe pieczywo bardzo szybko podnosi stężenie glukozy w naszym organizmie. Dotyczy to również chleba razowego barwionego sztucznym karmelem. Amylopektyna A to jeden z węglowodanów wchodzący w skład pszenicy, który przyczynia się do wzrostu cukru w krwiobiegu.

Stała obecność białego chleba w naszej diecie podnosi ryzyko insulinooporności, co w rezultacie prowadzi do cukrzycy. Zbyt wysoki poziom cukru we krwi objawia się przewlekłym zmęczeniem, ciągłym uczuciem pragnienia, częstym oddawaniem moczu, a nawet omdleniami.

Jak z bajki. Jechaliśmy świątecznym pociągiem do Wilna

Ponadto, już w 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała glifosat jako substancję potencjalnie kancerogenną. Pomimo tego cały czas ten związek jest powszechnie stosowany przy uprawianiu zboża. Pieczywo, które spożywamy na co dzień, może więc zawierać ten szkodliwy składnik.

Dr William Davies w swojej publikacji naukowej szczegółowo opisał wpływ spożywania białego pieczywa na naszą kondycję zdrowotną. Zdaniem znanego amerykańskiego kardiologa, pszenica działa na organizm człowieka jak trucizna i powoduje tzw. pszenny brzuszek.

Efektem spożywania białego chleba pszennego jest napad wieczornego głodu, zaburzony metabolizm glukozowo-insulinowy, zwiększenie obwodu brzucha, obniżony nastrój, rozdrażnienie i osłabiona koncentracja. Jak wynika z badań epidemiologicznych, u 30 proc. osób, które zrezygnowały z jedzenia pszenicy, zauważono znaczną poprawę samopoczucia.

Jean Mayer badaczka z USA stwierdziła, że jedzenie białego pieczywa wpływa również na nasz układ kostny. Produkty mączne wpływają niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Zwiększona kwasowość krwi sprawia, że wapń obecny w kościach uwalnia się do krwiobiegu. Dlatego dieta bogata w produkty mączne jest jednym z głównych czynników ryzyka osteoporozy.

Wybrane dla Ciebie
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Absurd w Toruniu. Podłączyli agregat do autobusu elektrycznego
Absurd w Toruniu. Podłączyli agregat do autobusu elektrycznego