Jesz regularnie? Nie tylko przytyjesz, zaszkodzisz też sercu

Naukowcy z University of Minnesota Medical School i School of Public Health przeprowadzili trwające 20 lat badanie dotyczące związku między spożyciem słodzików w diecie a czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki są alarmujące.

Bowls of sugar lumps in a cafeA close up of bowls of sugar lumps in a cafeNick Davidrestaurant food food leisure industry trade orderSłodziki fatalnie wpływają na zdrowie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Nick David
Katarzyna Chudzik

Wpływ słodzików na otyłość

Wnioski z badania opublikowano w czasopiśmie International Journal of Obesity. Przez ponad 20 lat zespół badawczy badał regularne spożycie pokarmu przez ludzi, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach.

Odkryli, że długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i zawierających je napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi zapasami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach. Jedynym słodzikiem, którego spożywanie nie miało istotnego wpływu na zapasy tłuszczu, okazała się sukraloza.

Badanie wykazało, że nawykowe, długotrwałe spożywanie sztucznych słodzików wiąże się z większymi objętościami tkanki tłuszczowej. Stwierdzono to nawet po uwzględnieniu innych czynników, w tym ilości spożywanego jedzenia lub jakości całej diety – powiedział Brian Steffen, jeden z autorów badania.

Nadmiar tkanki tłuszczowej jest z kolei jednym z głównych czynników ryzyka dla wielu schorzeń, w tym chorób sercowo-naczyniowych.

Wyniki badania budzą obawy co do zaleceń American Diabetes Association i American Heart Association, które promują zastępowanie dodanych cukrów sztucznymi słodzikami. Naukowcy zalecają więc rozważenie alternatywnego podejścia, ponieważ długotrwałe spożywanie sztucznych słodzików może mieć więcej potencjalnych konsekwencji zdrowotnych.

Czym jest sukraloza?

Sukraloza, jedyny słodzik, który okazał się nie mieć wpływu na gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie, jest około 300-800 razy słodsza niż cukier, nie dostarcza kalorii i jest odporna na procesy metaboliczne w organizmie. Oznacza to, że po spożyciu jest wydalana z organizmu w niezmienionej formie.

Wielu ekspertów uznaje sukralozę za bezpieczną dla zdrowia. W licznych badaniach na ludziach i zwierzętach nie zaobserwowano jej działania toksycznego czy rakotwórczego. Badania wykazały również, że spożywanie sukralozy w umiarkowanych ilościach nie wpływa na poziom cukru we krwi, co czyni ją bezpiecznym słodzikiem dla diabetyków.

Choć sukraloza na ogół uznawana jest za bezpieczną, niektóre osoby zgłaszają po jej spożyciu dolegliwości pokarmowe (np. bóle brzucha lub wzdęcia).

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?