Kamil S. Sikora| 

Kwitnie właśnie teraz. Niesamowicie odtruwa wątrobę

21

Chociaż ta roślina nie zachwyca swoim zapachem i przez wiele osób jest uważana za chwast, nie należy przechodzić obok niej obojętnie. Mowa o jasnocie purpurowej zwanej również kwitnącą pokrzywą. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Kwitnie właśnie teraz. Niesamowicie odtruwa wątrobę
Jasnota purpurowa ma wiele niesamowitych właściwości (Minh Hoang Cong / 500px)

Jasnota purpurowa to jednoroczna lub dwuletnia roślina rosnąca w Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Europie. Ma purpurowe kwiaty, liście pokryte delikatnym meszkiem i łodygę o kanciastych brzegach.

Z wyglądu przypomina pokrzywę, ale jej liście nie parzą. Roślina ta zawiera takie cenne elementy jak witamina C, żelazo, olejki eteryczne, błonnik, związki irydoidowe i flawonoidowe, oraz kwas chinowy, chlorogenowy i kawowy. Dzięki zawartości cennych substancji wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Po preparaty na bazie tej rośliny powinny sięgać osoby cierpiące z powodu niestrawności i nadkwasoty. Janota stymuluję produkcję żółci, soku żołądkowego i trzustkowego, usprawnia pracą naszej wątroby, dba o prawidłowe trawienie białek, obniża ciśnienie, działa uspokajająco i łagodzi objawy stanów zapalnych.

Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne walory tej rośliny warto pić ocet jasnotowy. W tym celu jedną łyżkę octu z jasnoty należy dodać do szklanki wody i spożywać przed posiłkiem.

Z jasnoty purpurowej można również przyrządzić leczniczy napar. Wystarczy 1-2 łyżek suszu zalać szklanką wrzątku. Miksturę można wzbogacić rumiankiem, selerem lub krwawnikiem. Dzięki temu podniesiemy jej zdrowotne i smakowe właściwości.

Kolejną domową miksturą, która poprawi naszą kondycję zdrowotną, jest nalewka z jasnoty purpurowej. Żeby ją przygotować 1 część świeżego i rozdrobnionego ziela należy zalać 3 częściami gorącego alkoholu (40 proc.). Tak przygotowana mieszankę zostawiamy na 7-14 dni, a następnie odcedzamy. Zaleca się 10-15 ml nalewki rozrobionej w 100 ml wody z dodatkiem miodu pić 2 razy w ciągu dnia.

Janotę możemy dodać także do ulubionego sosu, sałatki, zupy, zapiekanki, kaszy lub koktajlu. Suszoną roślinę warto połączyć z czosnkiem niedźwiedzim, mniszkiem lekarskim, pokrzywą, gwiazdnicą czy kurdybankiem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić