Mit, w który wierzyliśmy przez lata. Prawda jest zupełnie inna
Do niedawna powtarzano nam, że mięso z indyka jest zdrowsze niż kurze, gdyż do jego produkcji nie wykorzystuje się hormonów i antybiotyków. Czy rzeczywiście tak jest?
Według opinii krążących w internecie, mięso z indyka jest zdrowsze od kurzego, ponieważ zawiera znacznie mniej antybiotyków i hormonów wzrostu. Eksperci uspokajają, że gdy te artykuły trafiają do sklepu, nie zawierają tego rodzaju substancji. Podawanie hormonów podczas hodowli kurcząt i indyków jest nielegalne. Natomiast antybiotyki stosuje się tyko, gdy ptactwo wymaga leczenia i jest to ściśle regulowane przez prawo. W tej sytuacji ptactwo przechodzi dwutygodniowy okres karencji i dopiero wtedy trafia do ubojni. Poza tym stosowanie antybiotyków i hormonów w produkcji jest nieopłacalne i nieskuteczne.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
"Przy produkcji wszelkich gatunków drobiu na dużą skalę na nowoczesnych fermach stosowana jest naturalna dieta, na którą składa się kukurydza i produkty przetwórstwa kukurydzy, wysokobiałkowa i wysokojakościowa śruta sojowa, inne zboża, takie jak pszenica, jęczmień i owies, oraz minerały, witaminy i inne dodatkowe składniki, które w optymalny sposób zaspokajają żywieniowe potrzeby konkretnych gatunków ptaków" – można przeczytać na oficjalnej stronie Krajowej Rady Drobiarskiej.
Okres wzrostu indyka trwa o wiele dłużej niż u kurczaka, więc ten gatunek ptaków potrzebuje innych proporcji podawanego pokarmu. W czasie chowu, indyk jednak nie otrzymuje pożywienia, które sprawiłoby, że jego mięso będzie zdrowsze niż drób.
Faktem jest, że filet z piersi indyka zawiera mniej tłuszczu niż pierś z kurczaka. Indyk ma bardzo korzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do kwasów omega-6, dzięki czemu wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Poza tym mięso z indyka jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz cynku i selenu. Mięso indycze posiada więcej przyswajalnego białka i jest lekkostrawne.
Wszystko więc wskazuje na to, że informacje o tym, że mięso z indyka jest zdrowsze niż kurze, są nieprawdziwe.