Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Mit, w który wierzyliśmy przez lata. Prawda jest zupełnie inna

6
Podziel się:

Do niedawna powtarzano nam, że mięso z indyka jest zdrowsze niż kurze, gdyż do jego produkcji nie wykorzystuje się hormonów i antybiotyków. Czy rzeczywiście tak jest?

Mięso z kurczaka jest równie zdrowe, co mięso z indyka
Mięso z kurczaka jest równie zdrowe, co mięso z indyka

Według opinii krążących w internecie, mięso z indyka jest zdrowsze od kurzego, ponieważ zawiera znacznie mniej antybiotyków i hormonów wzrostu. Eksperci uspokajają, że gdy te artykuły trafiają do sklepu, nie zawierają tego rodzaju substancji. Podawanie hormonów podczas hodowli kurcząt i indyków jest nielegalne. Natomiast antybiotyki stosuje się tyko, gdy ptactwo wymaga leczenia i jest to ściśle regulowane przez prawo. W tej sytuacji ptactwo przechodzi dwutygodniowy okres karencji i dopiero wtedy trafia do ubojni. Poza tym stosowanie antybiotyków i hormonów w produkcji jest nieopłacalne i nieskuteczne.

"Przy produkcji wszelkich gatunków drobiu na dużą skalę na nowoczesnych fermach stosowana jest naturalna dieta, na którą składa się kukurydza i produkty przetwórstwa kukurydzy, wysokobiałkowa i wysokojakościowa śruta sojowa, inne zboża, takie jak pszenica, jęczmień i owies, oraz minerały, witaminy i inne dodatkowe składniki, które w optymalny sposób zaspokajają żywieniowe potrzeby konkretnych gatunków ptaków" – można przeczytać na oficjalnej stronie Krajowej Rady Drobiarskiej.

Okres wzrostu indyka trwa o wiele dłużej niż u kurczaka, więc ten gatunek ptaków potrzebuje innych proporcji podawanego pokarmu. W czasie chowu, indyk jednak nie otrzymuje pożywienia, które sprawiłoby, że jego mięso będzie zdrowsze niż drób.

Faktem jest, że filet z piersi indyka zawiera mniej tłuszczu niż pierś z kurczaka. Indyk ma bardzo korzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do kwasów omega-6, dzięki czemu wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Poza tym mięso z indyka jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz cynku i selenu. Mięso indycze posiada więcej przyswajalnego białka i jest lekkostrawne.

Wszystko więc wskazuje na to, że informacje o tym, że mięso z indyka jest zdrowsze niż kurze, są nieprawdziwe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Zootechnik
3 miesiące temu
Prosta sprawa. Kurczaka się tuczy 6-8 tygodni, a indyka 28-32 tygodnie i on musi w tym czasie być w miarę zdrowy jeśli ma rosnąć. Na tuczu takim jak kurczaki nie dożyłby 12 tygodni
Ben
3 miesiące temu
To ciekawe, kto zżera te tony antybiotyków - duużo więcej niż ludzie.
zyx
11 miesięcy temu
ja nie wierzę w mity, nie jestem chrześcijaninem
Michursky
11 miesięcy temu
"Faktem jest, że filet z piersi indyka zawiera mniej tłuszczu niż pierś z kurczaka. Indyk ma bardzo korzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do kwasów omega-6, dzięki czemu wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Poza tym mięso z indyka jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz cynku i selenu. Mięso indycze posiada więcej przyswajalnego białka i jest lekkostrawne." Konkluzja autorka: indyk nie jest zdrowszy.... 🤷‍♂️
Farmer
11 miesięcy temu
Zwłaszcza z tych kurczaków wyhodowanych w tydzień!
Blabla
11 miesięcy temu
Jest zdrowsze bo jest mniej kaloryczne.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić