Kamil S. Sikora| 

Mówią, że to witamina młodości. Bez niej wysiada cały organizm

41

Pełni w naszym organizmie wiele bardzo ważnych funkcji i bez niej nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Chodzi oczywiście o witaminę A. Nie na darmo rozpoczyna witaminowy alfabet - eksperci uznają ją za witaminę młodości i długowieczności.

Mówią, że to witamina młodości. Bez niej wysiada cały organizm
Witaminę A zawierają żółte i pomarańczowe warzywa, jak dynia, marchew, bataty (Ivan Yang)

Witamina A reguluje aktywność komórek tkanki kostnej, przez co dba o prawidłowy rozwój i wzrost kości. Odpowiednie dawki witaminy A dostarczane do organizmu w młodym wieku zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy w późniejszych latach. Ten ważny składnik wpływa również na mineralizację zębów, rozwój szkliwa, błonę śluzową i tkanki miękkie jamy ustnej.

Niedobór witaminy A może przyczynić się do rozwoju bakterii w jamie ustnej, próchnicy, zaburzonej produkcji śliny i nieświeżego zapachu z ust. Od odpowiedniego stężenia witaminy A w organizmie zależy odporność naszego organizmu. Deficyt tego mikroelementu sprawia, że jesteśmy bardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe.

Witamina A wpływa również na kondycję narządu wzroku. Pochodna witaminy A wytwarza rodopsynę. Jest to światłoczuły barwnik, który znajduje się w pręcikach siatkówki oka i odpowiada za widzenie w ciemności. U osoby z niedoborem witaminy A może wystąpić upośledzenie widzenia po zmroku (kurza ślepota).

Witamina A znajduje swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i dermatologii. Bardzo dobrze wchłania się w skórę, dzięki czemu regeneruje uszkodzony naskórek. Maści na bazie witaminy A pomagają na zajady, zaczerwienienia, przebarwienia, odparzenia i wolno gojące się rany. Poza tym witamina A wzmacnia naszą skórę, chroniąc ją tym samym przed uszkodzeniem. Niedobór witaminy A może powodować: wysypkę, łamliwość paznokci i włosów, szorstkość oraz łuszczenie się i pękanie skóry.

Najbardziej istotna dla prawidłowej pracy układu immunologicznego jest prowitamina witaminy A, czyli beta-karoten (żółty, czerwony lub pomarańczowy barwnik roślinny). Najwięcej znajdziemy go w takich owocach i warzywach, jak jarmuż, bataty, marchewka, pomarańcza, szpinak, sałata, szczaw, dynia i brzoskwinia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić