Może uszkodzić wątrobę. Nigdy nie popełniaj tego błędu

4

Pleśń na produktach spożywczych to często efekt robienia zbyt dużych zakupów i niepotrzebnego gromadzenia żywności. Gdy jedzenie się zepsuje, niektórzy z nas pozbywają się tylko spleśniałej części produktu, a resztę zjadają. To wielki błąd i ogromne zagrożenie dla naszego organizmu.

Może uszkodzić wątrobę. Nigdy nie popełniaj tego błędu
(123RF)

Wyrzucić czy zjeść?

Pleśń najszybciej rozwija się na chlebie, nabiale oraz owocach i warzywach zamkniętych w foliowych opakowaniach. Wszystko przez to, że ten toksyczny nalot bardzo lubi wilgotne i ciepłe środowisko. Jeżeli tylko na jednej kromce chleba pojawi się pleśń, z czystym sumieniem możemy wyrzucić cały do kosza.

Lepiej, żeby nie zaszkodził naszemu zdrowiu. Zjedzenie części, na której nie widać pleśni także może być szkodliwe.

Wielu osobom wydaje się, że odrobina pleśni nie jest w stanie nam szkodzić. Nic bardziej mylnego. Pleśń, gdy już zaatakuje jedzenie, przenika głęboko w całą jego powierzchnię, a zjedzenie zepsutego produktu skutkować może biegunką i wymiotami, ale to nie wszystko.

Zatrucie organizmu - symptomy

Grzyby pleśniowe, które pojawiają się na jedzeniu, wytwarzają niebezpieczne dla naszego organizmu monotoksyny. Regularne jedzenie zainfekowanych pleśnią artykułów może doprowadzić do mikotoksykozy. Jest to groźna choroba, której wczesne symptomy to zatrucie organizmu (biegunka i wymioty). W bardziej zaawansowanym stadium może powodować apatię, zmęczenie oraz wrzody i uszkodzenie wątroby.

Zdarza się czasem, że zjadamy spleśniałe jedzenie przez nieuwagę, np. kromkę chleba lub kawałek mandarynki. Jeżeli dzieje się tak sporadycznie i w niewielkiej ilości, to nie powinniśmy się obawiać o nasze zdrowie czy życie. Jednak gdy przy okazji takiego incydentu wystąpią objawy takie jak ból brzucha, biegunka czy wymioty, należy skonsultować się z lekarzem.

Żeby uniknąć pleśni na produktach spożywczych i niepotrzebnego wyrzucania jedzenia, powinniśmy zmienić kilka przyzwyczajeń. Artykuły, których nie mamy zamiaru zjeść w najbliższym czasie, można zamrozić. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie żywności i regularne czyszczenie lodówki oraz sprawdzanie terminu ważności jedzenia.

Jedzenie z pleśnią może nam poważnie zaszkodzić. Wyjątkiem są niektóre wędliny oraz sery, dla których pojawiająca się pleśń jest walorem smakowym i zapachowym.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić