Kamil S. Sikora| 

Mózg je kocha. Jedz, a zapewnisz mu młodość

28

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Niewłaściwa dieta funduje nam nadprogramowe kilogramy, zaburza prawidłową pracę, jelit, wątroby i serca oraz wpływa negatywnie na funkcjonowanie mózgu. Jeśli chcemy, żeby ten niezwykle ważny narząd był jak najdłużej w dobrej formie, powinniśmy włączyć do swojego jadłospisu niektóre produkty spożywcze.

Mózg je kocha. Jedz, a zapewnisz mu młodość
Oregano i curry świetnie wpływają na mózg (Getty Images, Moskow)

Wraz z upływem czasu nasz mózg, podobnie jak inne narządy działają coraz mniej sprawnie, przez co w znacznym stopniu są narażone rozwój różnego rodzaju chorób.

Na kondycję najważniejszej części nerwowego układu ośrodkowego negatywnie wpływa nie tylko wiek, ale także siedzący tryb życia oraz dieta bogata w cukry proste, tłuszcze trans, sól i środki konserwujące.

Jak zaznacza specjalista ds. żywienia Kinga Głaszewska nadmierne ilości alkoholu i palenie papierosów także postarzają nasz mózg. Regularnie sięganie po tego typu używki zwiększa ilość wolnych rodników, których nadmiar wywołuje stres oksydacyjny. To z kolei przyczynia się do szybszego obumierania komórek mózgowych. Ekspertka radzi, jakie pozytywne zmiany należy wprowadzić do swojej codzienności, żeby zadbać o zdrowie mózgu.

Mózg może odmładzać aktywność fizyczna i zielone warzywa. Pomaga także stabilizacja glikemii organizmu. Dobrze sprawdzają się tu przeciwzapalne produkty, jak przyprawy i zioła. Kurkuma działa bardzo przeciwzapalnie, oregano sprawdza się tu bardzo dobrze, a także owoce jagodowe: borówki, jagody, porzeczki. Ważne jest prawidłowe, obfite nawadnianie organizmu. Warto rozważyć dietę zawierającą tłuste ryby morskie lub suplementację kwasami DHA i EPA, bo to w dużej mierze z nich składa się mózg. Dobrym wyborem dietetycznym są jajka, bo zawierają one lecytynę – podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Kinga Głaszewska.

Inne produkty, po które warto regularnie sięgać w trosce o dobrą kondycję i wydajność mózgu są zielone warzywa takie jak pietruszka, szpinak, sałata, koper czy jarmuż.

Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się organizmu, niszczą wolne rodniki, a także chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. W naszej diecie powinny znaleźć się również owoce zawierające cenne witaminy, związki minerały i antyoksydanty. Orzechy włoskie, laskowe, pekan, makadamia oraz orzechy nerkowca także usprawniają pracę mózgu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić