Mycie surowego mięsa. Eksperci alarmują. Lepiej zobacz to nagranie
Wiele osób popełnia przeróżne wpadki podczas codziennych czynności. Okazuje się, że wielkim błędem jest mycie kurczaka pod bieżącą wodą. Nigdy nie powinniśmy postępować w ten sposób.
Kwestia opłukania kurczaka przed przygotowaniem go do spożycia wydaje się być całkiem normalną czynnością. Wiele osób robi to bez większego zastanowienia. Wszystko po to, by usunąć bakterie i drobnoustroje.
Kucharze czy kucharki wsadzają kurczaka pod bieżącą wodę i skrupulatnie opłukują mięso. Tymczasem okazuje się, że jest to gigantyczny błąd. Nigdy nie można tak robić!
Czytaj także: Anna Wendzikowska była zdradzana. Pokazała dowód
Myjąc kurczaka w zlewie, rozpryskujemy bakterie wokół. Trafiają one na nas, a także na przestrzeń wokół zlewu. Co prawda pozbywamy się drobnoustrojów z mięsa, jednak jednocześnie przenosimy je gdzieś indziej, co ukazuje poniższe wideo.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) bije na alarm. Zaznaczono, że nie należy myć surowego mięsa przed obróbką. Przenoszenie bakterii m.in. na suszarkę do naczyń czy deski do krojenia może powodować późniejsze zatrucia pokarmowe.
A przecież smażenie, gotowanie lub pieczenie kurczaka zabija wszystkie bakterie, które się na nim znajdują. Wodę należy zatem wykorzystywać wyłącznie do mycia rąk po kontakcie z surowym mięsem. Koniecznie musi być to ciepła woda, a poza tym w ruch powinno iść mydło.
Czytaj także: Emerytura Krystyny Loski. W wysokość aż ciężko uwierzyć
Choroba białych włókien atakuje
Pozostając przy wątku kurczaka, warto zwrócić uwagę na inny problem. Chodzi o chorobę białych włókien. Stowarzyszenie Otwarte Klatki donosiło ostatnio, że w 99,1 proc. piersi z kurczaka sprzedawanych pod marką własną badanych supermarketów wyryto ślady takiego schorzenia.
Ta choroba sprawia, że mięso ma niższą jakość pod kątem wartości odżywczych, walorów estetycznych, ale i smakowych. Konsystencja takiego mięsa jest bardziej miękka. Ma ono mniejszą zdolność zatrzymywania wody, co wpływa na zdolność pobierania wszelkich marynat w trakcie gotowania (więcej przeczytasz tutaj >>>).