Na nadciśnienie i wysoki cholesterol. Lecznicza nalewka chroni przed nowotworami

Aronia to podobny do jarzębiny, granatowo-filetowy owoc o intensywnym smaku, który zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Z owoców aronii można przyrządzić zdrowy sok, dżem, konfiturę, a także nalewkę. Dowiedz się więcej na temat prozdrowotnych właściwości aronii i wypróbuj przepis na aroniówkę.

Nalewka z aronii obniża ciśnienie krwi
Źródło zdjęć: © Getty Images

Aronia jest bogatym źródłem witaminy P, która jest mieszanką związków roślinnych o właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych.

Poza tym aronia zawiera taniny, które niszczą bakterie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Niestety te substancje w nadmiernych ilościach mogą działać toksyczne na nasz organizm. Aronia posiada również witaminy C, B2, E, żelazo, miedź, bor, jod, wapń, mangan i kwas foliowy.

Spożywanie aronii jest wskazane przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, nudności, zaparcia, zespół jelita drażliwego. Dzięki zawartości antyoksydantów ten owoc oczyści nasz organizm z toksyn i zadba o prawidłową pracę jelit, wątroby oraz trzustki.

Sok z aronii pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i stężenie złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Ponadto aronia wspomaga wytwarzanie insuliny i reguluje zawartość cukru we krwi.

Kolejną zaletą wyrobów z aronii jest pozytywny wpływ na pracę serca. Co ciekawe, aronia poddana obróbce termicznej nie traci swoich zdrowych właściwościach, dlatego świetnie nadaje się na przetwory. Z aronii można przygotować również nalewkę.

Jednym ze sposobów na przygotowanie pysznej nalewki jest skorzystanie z przepisu na trunek na bazie alkoholu, aronii oraz miodu.

Do zrobienia tej mikstury będziemy potrzebować:

  • 1 kilograma aronii,
  • 250 ml spirytusu,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • 6 czubatych łyżek miodu.

Owoce aronii dokładnie myjemy, suszymy, wkładamy do pojemnika i mrozimy. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Potem studzimy napój do temperatury 40-50 stopni Celsjusza, dokładamy miód i całość mieszamy. Kiedy płyn wystygnie, dodajemy do niego spirytus i wodę, a potem przelewamy do butelek. Tak przygotowaną aroniówkę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Po około dwóch miesiącach eliksir z aronii jest gotowy do wypicia.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?