Na nadciśnienie i wysoki cholesterol. Lecznicza nalewka chroni przed nowotworami

14

Aronia to podobny do jarzębiny, granatowo-filetowy owoc o intensywnym smaku, który zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Z owoców aronii można przyrządzić zdrowy sok, dżem, konfiturę, a także nalewkę. Dowiedz się więcej na temat prozdrowotnych właściwości aronii i wypróbuj przepis na aroniówkę.

Nalewka z aronii obniża ciśnienie krwi
Nalewka z aronii obniża ciśnienie krwi (Getty Images)

Aronia jest bogatym źródłem witaminy P, która jest mieszanką związków roślinnych o właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych.

Poza tym aronia zawiera taniny, które niszczą bakterie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Niestety te substancje w nadmiernych ilościach mogą działać toksyczne na nasz organizm. Aronia posiada również witaminy C, B2, E, żelazo, miedź, bor, jod, wapń, mangan i kwas foliowy.

Spożywanie aronii jest wskazane przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, nudności, zaparcia, zespół jelita drażliwego. Dzięki zawartości antyoksydantów ten owoc oczyści nasz organizm z toksyn i zadba o prawidłową pracę jelit, wątroby oraz trzustki.

Sok z aronii pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i stężenie złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Ponadto aronia wspomaga wytwarzanie insuliny i reguluje zawartość cukru we krwi.

Kolejną zaletą wyrobów z aronii jest pozytywny wpływ na pracę serca. Co ciekawe, aronia poddana obróbce termicznej nie traci swoich zdrowych właściwościach, dlatego świetnie nadaje się na przetwory. Z aronii można przygotować również nalewkę.

Jednym ze sposobów na przygotowanie pysznej nalewki jest skorzystanie z przepisu na trunek na bazie alkoholu, aronii oraz miodu.

Do zrobienia tej mikstury będziemy potrzebować:

  • 1 kilograma aronii,
  • 250 ml spirytusu,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • 6 czubatych łyżek miodu.

Owoce aronii dokładnie myjemy, suszymy, wkładamy do pojemnika i mrozimy. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Potem studzimy napój do temperatury 40-50 stopni Celsjusza, dokładamy miód i całość mieszamy. Kiedy płyn wystygnie, dodajemy do niego spirytus i wodę, a potem przelewamy do butelek. Tak przygotowaną aroniówkę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Po około dwóch miesiącach eliksir z aronii jest gotowy do wypicia.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić