Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Najgorsza herbata. Jest naszpikowana toksycznymi składnikami

50

Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że regularne picie herbaty wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Dotyczy to jednak wyłącznie wywarów z prawdziwych liści herbacianych, a nie produktów rozpuszczalnych. Jeżeli w twojej kuchni znajduje się herbatka instant, lepiej pozbądź się jej jak najszybciej.

Najgorsza herbata. Jest naszpikowana toksycznymi składnikami
Herbata granulowana to miks chemicznych składników (Pixabay, Pixabay)

Wiele osób nadal chętnie sięga po orzeźwiające i smaczne napoje, w których zakochało się w dzieciństwie. Jednym z nich jest smakowa rozpuszczalna herbata w granulkach.

Zanim jednak wybierzemy ten produkt lub zaserwujemy go swoim dzieciom, powinniśmy dokładnie zapoznać się z jego składem umieszczonym na etykiecie. Znajdziemy w nim przede wszystkim znaczne ilości cukru. Nie bez powodu podobnie jak sól, substancja ta jest potocznie nazywana białą śmiercią. Nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób nowotworowych, stanów zapalnych i próchnicy zębów.

Kolejne szkodliwe substancje obecne napoju herbacianym to sztuczne barwniki, aromaty i ulepszacze smaku. Stała obecność środków konserwujących w codziennym jadłospisie może wywoływać takie dolegliwości jak ból głowy i brzucha, biegunka, nudności i niestrawność.

Poza tym ta popularna namiastka herbaty dostarcza do naszego organizmu sporo pustych kalorii. Jedyną cenną substancją obecną w tym napoju jest witamina C. Nie oznacza to jednak, że regularne sięganie po ten produkt wpłynie korzystnie na kondycję naszego organizmu.

Żeby uniknąć niepożądanych skutków zdrowotnych, zamiast sięgać po ten artykuł spożywczy, który tylko z nazwy przypomina herbatę, zdecydowanie lepiej wybrać jego zdrowszy zamiennik. Najwięcej prozdrowotnych właściwości wykazuje zielona, biała czy czerwona herbata.

Żeby przyrządzić orzeźwiający trunek, wystarczy w dzbanku zaparzyć nasz ulubiony gatunek herbaty, ostudzić, dodać kostki lodu i wzbogacić jego smak świeżym sokiem wyciśniętym z cytryny. Zamiast cukru do herbaty możemy dodać odrobinę naturalnego miodu lub imbiru.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić