Najgorszy dodatek do rosołu. Unikaj jak ognia

Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest niezwykle zdrowa, a przygotowana na bazie naturalnych produktów wspomaga naszą odporność i wpływa kojąco na nasz układ pokarmowy. To także źródło cennego kolagenu, który jest doskonałym remedium na ból stawów. Niestety niektóre popularne dodatki mogą wszystko zepsuć i pozbawić zupę cennych właściwości prozdrowotnych. Jakich należy unikać?

Tych przypraw lepiej nie dodawaj do rosołuTych przypraw lepiej nie dodawaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Getty Images | VALENTYN SEMENOV

Rosół - tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie mięsa, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw to prawdziwy przysmak ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Znajdziemy w niej bogactwo witamin, składników mineralnych i prozdrowotnych związków. Rosół poleca się pić w celu wzmocnienia odporności, zupa ta rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, pomaga też przy katarze i bólu gardła. Przygotowując rosół, należy pamiętać, by postawić na najwyższej jakości naturalne składniki, bo tylko wtedy zupa będzie mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk czy natka pietruszki – to przyprawy, które podkreślą smak zupy. A jakich dodatków do rosołu należy unikać? Przede wszystkim popularnej ‘’jarzynki", w którym znajdziemy nie tylko glutaminian sodu, ale też konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku. To prawda, że ‘’jarzynka’’ wzmacnia smak i nadaje potrawie mocny zapach, ale niestety wpływa negatywnie na właściwości zdrowotne wywaru.

Glutaminian sodu, czyli sól sodowa kwasu glutaminowego jest popularnym dodatkiem do wysokoprzetworzonej żywności. Składnik ten znajdziemy w zupkach chińskich, daniach instant, sosach w proszku, chipsach czy gotowych sosach do sałatek.

Na etykiecie znajdziemy go pod symbolem E621, dlatego warto wybierać produkty, które nie mają go w swoim składzie. Niektóre badania wskazują, że nadmiar tego związku może powodować bóle głowy i brzucha.

W przypadku niektórych osób może też przyczyniać się do pojawienia się zmian na skórze, takich jak pokrzywka. Badacze podejrzewają, że glutaminian sodu może zwiększać ryzyko rozwoju zmian w mózgu i choroby Alzheimera.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę