Kamil S. Sikora| 

Najgorszy dodatek do rosołu. Unikaj jak ognia

34

Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest niezwykle zdrowa, a przygotowana na bazie naturalnych produktów wspomaga naszą odporność i wpływa kojąco na nasz układ pokarmowy. To także źródło cennego kolagenu, który jest doskonałym remedium na ból stawów. Niestety niektóre popularne dodatki mogą wszystko zepsuć i pozbawić zupę cennych właściwości prozdrowotnych. Jakich należy unikać?

Najgorszy dodatek do rosołu. Unikaj jak ognia
Tych przypraw lepiej nie dodawaj do rosołu (Getty Images, VALENTYN SEMENOV)

Rosół - tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie mięsa, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw to prawdziwy przysmak ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Znajdziemy w niej bogactwo witamin, składników mineralnych i prozdrowotnych związków. Rosół poleca się pić w celu wzmocnienia odporności, zupa ta rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, pomaga też przy katarze i bólu gardła. Przygotowując rosół, należy pamiętać, by postawić na najwyższej jakości naturalne składniki, bo tylko wtedy zupa będzie mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk czy natka pietruszki – to przyprawy, które podkreślą smak zupy. A jakich dodatków do rosołu należy unikać? Przede wszystkim popularnej ‘’jarzynki", w którym znajdziemy nie tylko glutaminian sodu, ale też konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku. To prawda, że ‘’jarzynka’’ wzmacnia smak i nadaje potrawie mocny zapach, ale niestety wpływa negatywnie na właściwości zdrowotne wywaru.

Glutaminian sodu, czyli sól sodowa kwasu glutaminowego jest popularnym dodatkiem do wysokoprzetworzonej żywności. Składnik ten znajdziemy w zupkach chińskich, daniach instant, sosach w proszku, chipsach czy gotowych sosach do sałatek.

Na etykiecie znajdziemy go pod symbolem E621, dlatego warto wybierać produkty, które nie mają go w swoim składzie. Niektóre badania wskazują, że nadmiar tego związku może powodować bóle głowy i brzucha.

W przypadku niektórych osób może też przyczyniać się do pojawienia się zmian na skórze, takich jak pokrzywka. Badacze podejrzewają, że glutaminian sodu może zwiększać ryzyko rozwoju zmian w mózgu i choroby Alzheimera.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić