Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Najgorszy tłuszcz. Nawet do smażenia się nie nadaje

85

Coraz więcej osób stara się ograniczyć niezdrowe tłuszcze w swojej diecie. Niestety, nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wiele z nich jest ukrytych w produktach, które spożywamy każdego dnia. Na które tłuszcze powinniśmy szczególnie uważać?

Najgorszy tłuszcz. Nawet do smażenia się nie nadaje
Oleje i tłuszcze (Picasa)

Zapychają tętnice, podnoszą kaloryczność posiłków, tym samym zwiększając ryzyko nadwagi i otyłości. Podnoszą poziom złego cholesterolu LDL w krwi, a podczas obróbki termicznej wydzielają związki, które są uznawane za rakotwórcze. Coraz więcej badań z całego świata pokazuje szkodliwość popularnych olejów roślinnych wykorzystywanych zarówno w domowych kuchniach, jak i przy produkcji popularnych produktów spożywczych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside, opublikowanych na łamach pisma ‘’Endocrinology’’ wynika, że regularne spożywanie oleju sojowego wpływa negatywnie na nasz mózg oraz prowadzi do rozwoju otyłości i cukrzycy.

Olej sojowy nie nadaje się nawet do smażenia, podobnie jak margaryna, w której znajdziemy tłuszcze trans zwiększające ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Omijać z daleka należy też utwardzony olej palmowy, gdyż jego stosowanie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, podnosi poziom złego cholesterolu LDL w organizmie i prowadzi do rozwoju otyłości.

A co z tłuszczami tłoczonymi na zimno? Coraz więcej ekspertów ds. żywienia mówi o szkodliwości oleju rzepakowego ze względu na to, że rzepak należy do grupy roślin najczęściej modyfikowanych genetycznie.

I chociaż jego zwolennicy podkreślają, że nie dotyczy to naszych rodzimych upraw, to warto pamiętać, że w tłuszczu tym znajdziemy kwas erukowy, który uznawany jest za substancję toksyczną dla naszego serca. Nierafinowany olej rzepakowy nie nadaje się również do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury będzie wydzielał potencjalnie rakotwórcze związki, które przenikają do naszego pożywienia.

Podobnie w wysokich temperaturach zachowuje się olej słonecznikowy. Z kolei olej kukurydziany zawiera bardzo niekorzystną dla ludzkiego organizmu proporcję kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Układ ten nasila stany zapalne w naszym organizmie, jak również przyczynia się do rozwoju nowych ognisk zapalnych. Jego regularne spożywanie prowadzi do chorób serca, otyłości i zaburza prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Należy pamiętać, że część olejów może być ukryta w popularnych produktach, dlatego zawsze zaleca się uważnie czytać skład tego, co kupujemy. Gdzie znajdziemy szkodliwe tłuszcze? W słodyczach, kremach czekoladowych, gotowym pieczywie, lodach, mrożonych daniach, gotowej pizzy, zapiekankach, spodach do ciast, pyzach, pierogach, kartaczach, tortillach, naleśnikach, a nawet smarowidłach do kanapek. Unikać należy też wyskoprzetworzonej żywności oraz dań typu fast food.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić