o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KGG
|

Powoduje raka jelit. Bezpieczna dawka nie istnieje

206
Podziel się

Rak jelita grubego to bardzo niebezpieczne schorzenie, które dotyka coraz młodsze osoby. Jak się okazuje, jednym z głównych czynników ryzyka tego nowotworu jest olej ze smażenia.

Olej smażony powoduje raka jelit
Olej smażony powoduje raka jelit
bECLqxcR

Olej ze smażenia zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego

Badacze z University of Massachusetts w Amherst potwierdzili, że olej do smażenia może pogorszyć kondycję zdrowotną u pacjentów z nowotworem jelit lub skarżących się na stany zapalne w ich obrębie. Analizie został poddany zarówno wpływ świeżego oleju, jak i oleju używanego do smażenia.

bECLqxcT

Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego ”Cancer Prevention Research”. Okazało się, że olej po obróbce termicznej pogłębia objawy dolegliwości jelit, a także przyczynia się do przenoszenia toksycznych substancji i bakterii z układu pokarmowego do krwiobiegu.

Eksperci zbadali procesy chemiczne, jakie zachodzą w oleju rzepakowym po obróbce termicznej i podkreślają, że nie ma bezpiecznej dawki.

Prof. Guodong Zhang i dr Jianan Zhang, którzy kierowali badaniami, ostrzegają, że osoby skarżące się na problemy z jelitami, powinny ograniczyć spożywanie potraw smażonych w oleju lub całkiem z nich zrezygnować. Naukowcy zapowiedzieli, że badania nad wpływem oleju ze smażenia na rozwój komórek rakowych będą kontynuowane.

bECLqxcZ
bECLqxdu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(206)
Literat
9 godz. temu
Krzysztof Kolumb i dziadek wojewódzkiego już o tym pisali
Gość
3 dni temu
Życie jest śmiertelną chorobą. Każdy na to umiera.
expert
3 dni temu
komus zalezy aby obrzydzic nasz olej rzepakowy.Polacy smazą tylko na tym oleju od wielu lat i nikt nie mowil o jego szkodliwosci a wrecz o dobrym wplywie na zdrowie.
bECLqxdv
wiech
4 dni temu
na coś trzeba umrzeć
miro..
4 dni temu
Się smaży tylko i wyłącznie na smalcu lub maśle klarowanym !!!! tyle w temacie !!!!
M31
4 dni temu
Przestańcie chrzanić takie smutki. Dra razy w tygodniu jest artykuł, że jakieś jedzenie powoduje raka lub uśmierca od razu. w innych krajach jest zakazane. Jak dobrze to policzyć to według WP nic już nie nadaje się do jedzenia.Nie dajcie się wrabiać w opinie naukowców wykształconych na badaniach prowadzonych przez niemieckich "profesorów" w obozach koncentracyjnych.
kieł
4 dni temu
A soja niby nie jest pryskana środkami chemicznymi. A dajcie spokój z tymi bzdurami. Raz jedno truje, raz drugie. Generalnie do każdego bez wyjątku produktu spożywczego są dodawane rakotwórcze substancje. Wypadało by wrócic do jaskin i samemu wszystko hodować.
GJa
4 dni temu
Badania sponsorowane przez Chiny największego producenta oleju sojowego!
Majdan
4 dni temu
Olej tak ale rzepakowy ktory zasuszaja randapem badz innym agrosarem srodkiem trujacym a pozniej pod wplywem duzej temp. Wydzielaja sie jakies raki raczki i żrą czlowieka
Rzepak
4 dni temu
Redaktorowi płacą za to, żeby pisał. Z tego żyje. I jemu się czasem dostaje, za to co zlecają mu inni, mający w tym swój interes /biznes/. I tak to się kręci. A my mamy dylemat jak odróżnić prawdę od kryptoreklamy.
Olo
4 dni temu
A co na to kościół?
Po-zdrówka
5 dni temu
Tylko tłoczony na zimno. Jestem zdrów i to wiem. Szkoda że nasz rzepakowy często nie jest tłoczony na zimno.
Anonim
5 dni temu
Czemu istnieje coś takiego jak o2? Mnóstwo artykułów przekierowuje na stronę WP! PO CO ISTNIEJE O2, GDY I TAK MOŻESZ WSZYSTKO PRZECZYTAĆ NA WP!?
bECLqxdn
Ro ro
5 dni temu
Smażymy na smalcu ludzie ma smalcu !
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić