Najzdrowsze ryby na świecie. Naukowcy nie mają wątpliwości

Wiele osób często wybiera dania mięsne, zapominając o tym, jak wartościowymi produktami są ryby. Ich stała obecność w diecie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po które gatunki szczególnie warto sięgać.

ryby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wiele osób często wybiera dania mięsne, zapominając o tym, jak wartościowymi produktami są ryby. Ich stała obecność w diecie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po które gatunki szczególnie warto sięgać.

Makrela

Lekarze i dietetycy z całego świata nie mają wątpliwości co do tego, że najzdrowsze są tłuste ryby morskie. Jedna z nich to makrela, która jest bardzo popularna w naszym kraju makrela. Najczęściej na polskich stołach gości makrela wędzona.

Znajdziemy w niej witaminę A, D, E, witaminy z grupy B, wapń, cynk fosfor, cynk, selen, jod, miedź oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości cennych składników makrela wpływa korzystnie na zdrowie naszej skóry i reguluje pracę tarczycy.

Łosoś

Jak wiele innych gatunków ryb, łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Te substancje pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżyco, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym cenne elementy zawarte w łososiu opóźniają proces starzenia się organizmu, łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym stawów. Jeżeli chcemy w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości tej ryby, to najlepiej wybierzmy łososia dziko żyjącego.

Tuńczyk

Jest bogatym źródłem białka, dlatego wielu sportowców regularnie spożywa tuńczyka. Należy jednak pamiętać, że w mięso tuńczyka w puszce może zawierać rtęć, więc nie należy jeść więcej niż jedną puszkę na tydzień. Cenne składniki obecne w tuńczyku regulują ciśnienie tętnicze i dbają o odpowiednie stężenie cukru we krwi.

Śledź

Najlepszym wyborem jest śledź pieczony lub przyrządzony na parze. Cenne witaminy i minerały, które zawiera, sprawiają, że warto po niego sięgać nie tylko w okresie świątecznym.

Pstrąg

To jedna z najzdrowszych ryb słodkowodnych. W tej chudej rybie znajdziemy białko, fosfor, selen, magnez i spore ilości witamin z grupy B. najsmaczniejszy i najzdrowszy jest pstrąg tęczowy.

Pamiętajmy, że najlepiej wybierać świeże ryby ze sprawdzonych źródeł, które nie zawierają konserwantów i zbyt dużej ilości soli. Unikać należy spożywania ryb w oleju i dań rybnych przyrządzonych w głębokim tłuszczu. Poza wyżej wymienionymi gatunkami nie powinniśmy zapominać o karpiu, sardynkach, dorszu i mintaju.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra