Kamil S. Sikora| 

Najzdrowszy rodzaj chleba. Taki wybieraj na śniadanie

10

Bez pieczywa większość osób nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu. Obecnie sklepy spożywcze oferują bardzo szeroki wybór wyrobów piekarniczych. Podczas robienia zakupów warto wziąć pod uwagę nie tylko osobiste preferencje kulinarne, ale także właściwości zdrowotne danego produktu. Dowiedz się, który chleb najlepiej wybrać na śniadanie.

Najzdrowszy rodzaj chleba. Taki wybieraj na śniadanie
Chleb razowy to najzdrowszy wybór na śniadanie (Getty Images, © Vladislav Nosick)

Polskie piekarnie produkują niezliczone rodzaje chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo z mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, owsianej, jaglanej, kukurydzianej lub mieszanej. Do tego rodzaju produktów często dodaje się m.in.: ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę, sezam czy suszone owoce.

Wybór jest naprawdę ogromny i każdy miłośnik pieczywa z pewnością znajdzie coś dla siebie. Nie zawsze jednak walory smakowe wyrobu piekarniczego, który chcemy zjeść na śniadanie, pokrywają się z jego właściwościami prozdrowotnymi.

Pieczywo pszenne jest wyrabiane z ciemnej lub jasnej mąki pszennej. Z kolei do produkcji pieczywa żytniego używa się jasnej lub ciemnej mąki żytniej na zakwasie oraz drożdży piekarniczych prasowanych. W pieczywie mieszanym znajduje się mąka, żytnia, pszenna, orkiszowa, drożdże lub drożdże z zakwasu. Do tego rodzaju chleba często dodawana jest sól.

Do pieczywa pszennego możemy zaliczyć takie produkty jak: chleb pszenny, pszenny razowy, graham, kajzerki, bagietki francuskie i rogale. Tego typu pieczywo nie należy do najzdrowszych, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Podnosi poziom cukru we krwi, powoduje szybki spadek energii, wzmożone łaknienie i zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości i cukrzycy.

Zamiast białego pieczywa zdecydowanie lepiej wybrać chleb razowy. Jest bogaty w witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, witaminę E, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Poza tym ma niski indeks glikemiczny, na długo daje uczucie sytości, wpływa korzystnie na prawidłową pracę naszych jelit i oczyszcza organizm ze złogów pokarmowych. Jeśli chcemy zdrowo zacząć dzień, na śniadanie wybierzmy tę odmianę chleba.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić