Niedoceniony polski owoc. Skuteczna broń w walce z infekcją
Pigwa to niedoceniony i mało popularny polski owoc. Szkoda, bo posiada wiele prozdrowotnych właściwości. W pigwie znajdziemy więcej cennej witaminy C niż w cytrynie i większą ilość pektyn niż w jabłkach. Koniecznie wypróbuj przepis na nalewkę z pigwy, która jest skutecznym lekiem na jesienno-zimowe infekcje.
Witamina C w pigwie
W pigwie znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, antocyjany oraz karotenoidy. Owoc ten pobudza apetyt, pomaga na wymioty, biegunkę i wzdęcia, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także przeciwdziała anemii.
Mimo tego, że owoce pigwy zerwane prosto z drzewa są twarde, mało soczyste i mają cierpki smak, to można z nich przyrządzić smaczną konfiturę, tartę czy sos.
Jechali na akcję. Tak wyglądał korytarz życia
Jak zrobić pigwówkę?
Innym sposobem na wykorzystanie pigwy, jest zrobienie nalewki, która nie tylko zachwyci nas swoim smakiem, ale i walorami zdrowotnymi.
Składniki potrzebne do przygotowania leczniczej nalewki:
- 1 kg świeżych owoców pigwy,
- 1 kg cukry trzcinowego,
- 1 litr spirytusu,
- kilka goździków.
Na początek pigwę należy pokroić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych, a potem podzielić je na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem trzcinowym. Słój zakręcamy i odstawiamy na około trzy tygodnie.
Po upływie tego czasu, gdy pigwa puści sok, dolewamy spirytus (nie musisz wlewać alkoholu - wówczas otrzymasz wartościowy syrop, który możesz podawać również dzieciom) i wrzucamy goździki. Mieszankę odstawiamy na miesiąc.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Pigwówka poza walorami smakowymi, ma również szereg zdrowych właściwości. Wzmocni naszą odporność, zabije bakterie i wirusy, a także zadba o prawidłowe ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, że jak w przypadku każdego alkoholu nalewkę z pigwy należy spożywać z umiarem.