Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Niedoceniony polski owoc. Skuteczna broń w walce z infekcją

14
Podziel się:

Pigwa to niedoceniony i mało popularny polski owoc. Szkoda, bo posiada wiele prozdrowotnych właściwości. W pigwie znajdziemy więcej cennej witaminy C niż w cytrynie i większą ilość pektyn niż w jabłkach. Koniecznie wypróbuj przepis na nalewkę z pigwy, która jest skutecznym lekiem na jesienno-zimowe infekcje.

Niedoceniony polski owoc. Skuteczna broń w walce z infekcją
(Archiwum prywatne)

Witamina C w pigwie

W pigwie znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, antocyjany oraz karotenoidy. Owoc ten pobudza apetyt, pomaga na wymioty, biegunkę i wzdęcia, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także przeciwdziała anemii.

Mimo tego, że owoce pigwy zerwane prosto z drzewa są twarde, mało soczyste i mają cierpki smak, to można z nich przyrządzić smaczną konfiturę, tartę czy sos.

Jak zrobić pigwówkę?

Innym sposobem na wykorzystanie pigwy, jest zrobienie nalewki, która nie tylko zachwyci nas swoim smakiem, ale i walorami zdrowotnymi.

Składniki potrzebne do przygotowania leczniczej nalewki:

  • 1 kg świeżych owoców pigwy,
  • 1 kg cukry trzcinowego,
  • 1 litr spirytusu,
  • kilka goździków.

Na początek pigwę należy pokroić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych, a potem podzielić je na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem trzcinowym. Słój zakręcamy i odstawiamy na około trzy tygodnie.

Po upływie tego czasu, gdy pigwa puści sok, dolewamy spirytus (nie musisz wlewać alkoholu - wówczas otrzymasz wartościowy syrop, który możesz podawać również dzieciom) i wrzucamy goździki. Mieszankę odstawiamy na miesiąc.

Pigwówka poza walorami smakowymi, ma również szereg zdrowych właściwości. Wzmocni naszą odporność, zabije bakterie i wirusy, a także zadba o prawidłowe ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, że jak w przypadku każdego alkoholu nalewkę z pigwy należy spożywać z umiarem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Kava
11 miesięcy temu
Jak coś rośnie w Polsce, to jest polskie. Szukacie dziury w całym.
Markson
11 miesięcy temu
Pigwa nie jest polskim owocem a nalewkę nie robi się za pomocą wody tylko spirytusu..ech RedaHtory! Do szkoly marsz!
noo_tak
11 miesięcy temu
Taki ten polski owoc jak polski banan. Pigwa pochodzi z obszarów Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej.
noo_tak
11 miesięcy temu
Taki ten polski owoc jak polski banan. Pigwa pochodzi z obszarów Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej.
Marcja
11 miesięcy temu
Pigwa obniża ciśnienie, alkohol podnosi, czyli bilans wychodzi na zero. 😀
Gość
11 miesięcy temu
Polski owoc pigwa 😃
Stokrotka
11 miesięcy temu
Jak alkohol ma podrozec to szkodzi .Z tak to jest zdrowy !to w końcu zdrowy czy nie
Stokrotka
11 miesięcy temu
Jak alkohol ma podrozec to szkodzi .Z tak to jest zdrowy !to w końcu zdrowy czy nie
Zocha
11 miesięcy temu
To nie jest żadna nalewka-osiołku.Czy ty w ogóle wiesz jak robi się nalewki?
Gość.
11 miesięcy temu
Spirytus to prosto do gardła ,a syrop z pigwy naprawdę wyśmienity . Polecam .
.Xx
11 miesięcy temu
Najlepszy jest spirytus w proporcji : 1litr +0,5l miodu+0,5 wody.
Z Moskwy
11 miesięcy temu
Zgadzam się! Spirytus to jest super lekarstwo! Czy z cukrem czy bez onego!
Zawiedziony.
11 miesięcy temu
Od kiedy pigwa jest poskim owocem?
Fit
11 miesięcy temu
Od kiedy stosuje Biotad plus nie wiem co to infekcja
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić