Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Nigdy nie jedz z rana. Ucierpią nie tylko jelita

44
Podziel się:

Zdania na temat surowych jaj są podzielone. Według niektórych opinii są bardzo zdrowe. Spora grupa ludzi uważa jednak, że w żadnym wypadku nie powinno się spożywać jajek w takiej postaci. Dowiedz się, czy powinniśmy w ogóle sięgać po takie przysmaki jak kogel-mogel czy deser z ubitą pianą z białek.

Surowe jajka mogą być szkodliwe
Surowe jajka mogą być szkodliwe

Czy jedzenie surowych jajek jest szkodliwe?

W jajkach znajdziemy wiele elementów odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witamina A, B, D, magnez, miedź, żelazo, selen, wapń, fosfor i potas. Dzięki zawartości cennych składników jedzenie jajek dodaje nam energii, podnosi odporność, obniża ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.

Poza tym wpływają korzystnie na prace naszego mózgu, budowę kości, mięśni i włosów. Jednak nie pod każdą postacią jajka działają pozytywnie na nasz organizm.

Picie surowych jajek na śniadanie z pewnością ma swoje korzyści, ale należy pamiętać, że taki sposób na rozpoczęcie dnia nie tylko grozi bólem brzucha i jelit, ale też przede wszystkim prowadzi do zarażenia się bakteriami Salmonelli, co powoduje zatrucie organizmu. Nie ma to znaczenia, z jakiego chowu pochodzą jajka, bo w każdym przypadku ryzyko jest takie samo. Szczególnie, gdy jajko jest pęknięte.

Żeby uniknąć niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, należy przed zjedzeniem poddać jajko domowej pasteryzacji lub obróbce termicznej. Bakterie Salmonelli w błyskawicznym tempie umierają w temperaturze 100 stopni Celsjusza. W temperaturze 70 stopni giną po upływie 4 minut, a przy 60 stopniach ulegają zniszczeniu w ciągu 10-20 minut.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), ostrzega przed spożywaniem surowych, niepasteryzowanych jajek. Według amerykańskiego ministerstwa rolnictwa surowe jajka można jeść dopiero po pasteryzacji.

Mitem powielanym od lat jest twierdzenie, że surowe jajka są wiele zdrowsze niż jajka gotowane. Różnica wartości odżywczych jest naprawdę niewielka. Poza tym, kiedy spożywamy ugotowane jajko, cenne białko jest łatwiej wchłaniane i trawione przez organizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(44)
ksiądz
8 miesięcy temu
Pis zrobił drożyzne i rozdaje nasze pieniądze tym samym powiększa dług publiczny ludziom się żyje gorzej należy ten rząd podać do dymisji a najgorsze zło to 500+    !!!!!!!!!! PIS podzielił ludzi i rodziny jednym daje 14ke tym daje co nie chciało się robić a teraz podatek nieroby nie będą płacić podatku a ci co całe życie zapiepszali dalej będą płacić podatek taki podział robi PIS a w dodatku daje 500+ dzieciorobom z naszych podatków a oni chlają za te pieniądze i nie muszą pracować jest wiele przykładów udokumentowanych ludzie co się słyszy mają już dość tego rządu nikt już na PIS nie zagłosuje bo to druga komuna drożyzna goni drożyzne non stop podwyżki na 500+ dość a teraz PIS rozdaje dzieciorobom 12tys zł my was niedługo rozliczymy !  To koniec PISowców .A emerytów którzy pracowali ciężko to się ich dyskryminuje tylko daje się tym nierobom ! W tym kraju tylko dobrze żyją celebryci księża piłkarze i ci w rządzie podwyżki sobie robią po 10tys a większość ma zarobki miljonowe a ludzom pracy lub emerytom po 50zł podwyżki a w sklepach co tydzień podwyżki ludzie musimy wyjść na ulice i to zmienić !!!!!!!
Robert
8 miesięcy temu
Miałem wujka który wypijał jajko przez dziurkę w skorupce i to nie jedno i dużo jadł tłustego mięsa i lubiał popić sobie wódki i niestety zmarł przedwcześnie bo miał tylko 99 lat.
Felix
8 miesięcy temu
Mam pytanie do autora(chodził chyba do szkoły)- w jakiej temperaturze giną witaminy ?,tzn przestają być witaminami
A co nie szko...
8 miesięcy temu
To może z samego rana.....lorneta z meduzą?
wojak
8 miesięcy temu
Bo najlepszy z rana to zestaw Maty. Wszystkie naturalne produkty są szkodliwe. Każde dziecko to wie.
JAnek
8 miesięcy temu
Z tytułu wynika, że tylko jaja zjedzone rano mają salmonellę.Potem już można śmiało jeść bez obaw.
nniill
8 miesięcy temu
dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie
Danlot
8 miesięcy temu
Kogel mogel jest niezastąpiony i jajka od kur mojej babci ze wsi. Pyszności.
dda
8 miesięcy temu
nigdy w życiu nie sparzałam jajek wrzątkiem, żyję i nigdy nie miałam salmonelli...
waldemar
8 miesięcy temu
takie artykuły są szkodliwe
Gońta
8 miesięcy temu
A ja to z rana kieliszek bimberku przed śniadaniem wypijam. Jajecznica potem smakuje wybornie. No a po śniadaniu do roboty jadę Pkaesem oczywiście.
Kielczanin
8 miesięcy temu
Jaja dobrze robią na podnoszenie się do góry tego.malego
Arek
8 miesięcy temu
Co za pieprzenie głupot. Mam 50 lat, surowe jajka wcinam od dziecka - kogiel-mogiel, na tatarze, a nawet dorzucam do odżywki białkowej po siłowni. Wszystkie wyniki krwi, wątroby i moczu bardzo dobre. Na siłowni też całkiem nieźle sobie radzę. Bez sterydów i innych g.wien. Tylko białko serwatkowe i jako dodatek no i te rzekomo niezdrowe jajka na surowo (bo szybciej)
..1953..
8 miesięcy temu
...ten kto pisał jest pozbawiony nie tylko jaj..
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić