Nigdy nie jedz z rana. Ucierpią nie tylko jelita

Zdania na temat surowych jaj są podzielone. Według niektórych opinii są bardzo zdrowe. Spora grupa ludzi uważa jednak, że w żadnym wypadku nie powinno się spożywać jajek w takiej postaci. Dowiedz się, czy powinniśmy w ogóle sięgać po takie przysmaki jak kogel-mogel czy deser z ubitą pianą z białek.

Surowe jajka mogą być szkodliwe

Czy jedzenie surowych jajek jest szkodliwe?

W jajkach znajdziemy wiele elementów odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witamina A, B, D, magnez, miedź, żelazo, selen, wapń, fosfor i potas. Dzięki zawartości cennych składników jedzenie jajek dodaje nam energii, podnosi odporność, obniża ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.

Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem

Poza tym wpływają korzystnie na prace naszego mózgu, budowę kości, mięśni i włosów. Jednak nie pod każdą postacią jajka działają pozytywnie na nasz organizm.

Picie surowych jajek na śniadanie z pewnością ma swoje korzyści, ale należy pamiętać, że taki sposób na rozpoczęcie dnia nie tylko grozi bólem brzucha i jelit, ale też przede wszystkim prowadzi do zarażenia się bakteriami Salmonelli, co powoduje zatrucie organizmu. Nie ma to znaczenia, z jakiego chowu pochodzą jajka, bo w każdym przypadku ryzyko jest takie samo. Szczególnie, gdy jajko jest pęknięte.

Żeby uniknąć niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, należy przed zjedzeniem poddać jajko domowej pasteryzacji lub obróbce termicznej. Bakterie Salmonelli w błyskawicznym tempie umierają w temperaturze 100 stopni Celsjusza. W temperaturze 70 stopni giną po upływie 4 minut, a przy 60 stopniach ulegają zniszczeniu w ciągu 10-20 minut.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), ostrzega przed spożywaniem surowych, niepasteryzowanych jajek. Według amerykańskiego ministerstwa rolnictwa surowe jajka można jeść dopiero po pasteryzacji.

Mitem powielanym od lat jest twierdzenie, że surowe jajka są wiele zdrowsze niż jajka gotowane. Różnica wartości odżywczych jest naprawdę niewielka. Poza tym, kiedy spożywamy ugotowane jajko, cenne białko jest łatwiej wchłaniane i trawione przez organizm.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę