aktualizacja 

Nigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Ich zastosowanie cię zaskoczy

70

Czereśnie to (obok truskawek) ukochane owoce Polaków. Trudno się dziwić – piękny kolor i słodki miąższ to połączenie idealne. Niestety w tym roku ich ceny osiągają rekordową wysokość. Dlatego tym bardziej warto wykorzystać także… ogonki. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy ich nie wyrzucisz.

Nigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Ich zastosowanie cię zaskoczy
Ogonki czereśni to skarbnica witamin (Adobe Stock)

Czereśnie są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Niewielkie ilości tych pysznych owoców mogą jeść również osoby kontrolujące poziom cukru we krwi – ich indeks glikemiczny jest stosunkowo niski.

Bogactwo witamin znajdziemy jednak nie tylko w samych owocach, ale również w ogonkach czereśni. Są one źródłem antyoksydantów, ale także antocyjanów, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym, a co za tym idzie także przeciwnowotworowym. Jak zatem korzystać z ich dobrodziejstw? Najlepiej przygotować napar.

Napar z ogonków czereśni ma właściwości przeciwbólowe i jest polecany np. jako remedium na bóle menstruacyjne. Wspomaga również odchudzanie, przyspieszając metabolizm. Badania wskazują także na jego moczopędne działanie – można więc spożywać go pomocniczo przy problemach z prostatą czy pęcherzem.

Jak przygotować napar z ogonków czereśni?

By przygotować ten prozdrowotny napój wystarczy włożyć do rondla garść ogonków czereśni, a następnie zalać je litrem wody. Całość należy gotować przez kilka minut, a później odstawić do wystygnięcia pod przykryciem. Podczas przelewania naparu do słoika warto użyć sitka, by odfiltrować ogonki. Napar należy przechowywać w lodówce. Swoje właściwości zachowuje przez ok. trzy dni. Najlepiej pić go na czczo lub w momentach nasilonego bólu (np. miesiączkowego).

Herbatka z ogonków czereśni

Jeśli preferujemy ciepłe napoje, z ogonków czereśni możemy zaparzyć herbatkę. Najpierw zalejmy je wodą i zostawmy na noc. Następnie łyżeczkę ogonków przełóżmy do kubka i zalejmy wrzątkiem. Taka herbatka powinna parzyć się ok. kwadransa. Dobrze pić ją dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem i z dodatkiem odrobiny miodu.

Teraz, gdy cena czereśni jest wysoka, tym bardziej warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Pamiętajmy, że z czereśni można przygotować również pyszne kompoty czy dżemy i cieszyć się ich smakiem także jesienią i zimą.

Zobacz także: Robaki w owocach. Jak uniknąć niespodzianek w czereśniach?
Autor: KPL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić