o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KGG
|

Oczyszcza żyły i chroni przed zakrzepami. Włącz do diety

11
Podziel się

Zakrzepica to choroba żył, która nieleczona może doprowadzić nawet do śmierci. Powstawaniu zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych można zapobiegać, odpowiednio się odżywiając. Sprawdź, które produkty spożywcze zmniejszają ryzyko rozwoju zakrzepicy i innych poważnych schorzeń.

Oliwa z oliwek chroni przed zakrzepami
Oliwa z oliwek chroni przed zakrzepami (Getty Images)
bEsgRaol

Produkty spożywcze zapobiegające zakrzepicy

Cytryna wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, ale to nie wszystkie jej właściwości. Ten zdrowy cytrusowy owoc poprawia również nasze krążenie i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dlatego warto codziennie sięgać po wodę z cytryną albo sok z cytryny dodawać do sałatek lub innych potraw.

bEsgRaon

Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym spożywanie oliwy z oliwek, utrzymuj żyły i tętnice w dobrej formie. Sprawia, że stają się bardziej elastyczne i wolne od osadów, które zakłócają swobodny przepływ krwi i zwiększają ryzyko zakrzepicy.

Awokado to kolejny produkt, który wpływa pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Posiada cenne składniki odżywcze takie jak potas, witaminę C i kwasy omega-3. Spożywanie tego odżywczego owocu trzy raz w tygodniu, z pewnością przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

Czosnek zawiera znaczne ilości allicyny, która ma korzystny wpływ na pracę serca i układ odpornościowy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi w żyłach. Zjadanie codziennie nawet jednego ząbka czosnku, zmniejsza ryzyko chorób żylnych.

bEsgRaot

Połączenie karczochów z sokiem cytrynowym, octem i oliwą z oliwek jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Karczoch zwyczajny to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie ryzyko zakrzepicy.

Seler pomaga obniżyć zawartość kortyzolu (hormonu stresu) we krwi, który niekorzystnie wpływa na układ żylny. Jedzenie surowego selera lub soku z tego warzywa reguluje ciśnienie krwi oraz wzmacnia strukturę żył i tętnic.

Picie soku z żurawiny poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Oczywiście świeża, mrożona lub suszona żurawina również skutecznie zadba o kondycję układu sercowo-naczyniowego.

bEsgRaou

Marchew świetnie sprawdza się w kuchni pod wieloma postaciami. Można ją jeść na surowo lub zastosować jako dodatek do różnych potraw. To zdrowe i słodkie warzywo zawiera beta karoten, który obniża prawdopodobieństwo miażdżycy, zawału serca i zakrzepicy.

bEsgRaoO
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Zośka
miesiąc temu
Zakrzepica jak się okazuje jest groźna w każdym wieku. A już szczególnie jest zagrożeniem dla osób, u których w rodzinie pojawiały się problemy zatorowo-zakrzepowe. W takich przypadkach najlepiej nie czekać tylko od razu sprawdzic genetyczne predyspozycje do zakrzepicy odpowiednimi badaniami. W diagnostyce można pobrać specjalny panel tego badania. Jesli człowiek jest bardziej świadomy, ma możliwość reagowania w porę, a nie po fakcie
Stach
2 miesiące temu
Przede wszystkim stop szczepieniom na cowid
heh
2 miesiące temu
cenzyra kasuje posty! Powtórzę. Streszczenie artykułu: Trzeba dużo jeść i pić, żeby być zdrowym. Komu to przeszkadzało?
bEsgRaoP
Magda
2 miesiące temu
Za awokado, selerem czy żurawiną nie przepadam. Za to cisowianke z cytryną piję w dużych ilościach szczególnie teraz gdy są upały. Marchewkę też lubię jeść nawet na surowo jako przekąskę :P
przypadek?
2 miesiące temu
Nie chcę się powtarzać, ale czy te wszystkie cudowne, pyszne owoce i warzywa, słodkie, piękne i pachnące, fantastyczne, niezwykłe rośliny które nas odżywiają i zarazem leczą, a do tego cały czas produkują dla nas życiodajny tlen, wspaniałe oczyszczając zatruwaną przez nas atmosferę, z dwutlenku węgla i nie tylko, czy te niesamowite, żywe dzieła powstały "przez przypadek"? Naprawdę?
Ada
2 miesiące temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Naprawdę warto!
Zootechnik
2 miesiące temu
Proszę pamiętać, kto je warzywa i owoce ekologiczne ma odpowiednią ilość kwasów omega-3 jedząc normalnie, bez suplementacji. Brak ich w roślinach uprawianych na nawozach sztucznych. A nadmiar omega-3 też szkodliwy, tyle, że w drugą stronę. Są problemy z krążeniem, mogą się robić wybroczyny.
Marysia
2 miesiące temu
Na tym zdjeciu to nie jest kleszcz !!!
Dietetyczka
2 miesiące temu
Oliwa z oliwek zawiera tylko śladowe ilości kwasów omega 3
ivvii
2 miesiące temu
dla mnie biotad to number1 poczytaj sobie na alleg
Seba
2 miesiące temu
Wszystko zdrowe jak jest człowiek zdrowy
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić