Oczyszcza żyły i chroni przed zakrzepami. Włącz do diety

Zakrzepica to choroba żył, która nieleczona może doprowadzić nawet do śmierci. Powstawaniu zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych można zapobiegać, odpowiednio się odżywiając. Sprawdź, które produkty spożywcze zmniejszają ryzyko rozwoju zakrzepicy i innych poważnych schorzeń.

Oliwa z oliwek chroni przed zakrzepami
Źródło zdjęć: © Getty Images

Produkty spożywcze zapobiegające zakrzepicy

Cytryna wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, ale to nie wszystkie jej właściwości. Ten zdrowy cytrusowy owoc poprawia również nasze krążenie i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dlatego warto codziennie sięgać po wodę z cytryną albo sok z cytryny dodawać do sałatek lub innych potraw.

Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym spożywanie oliwy z oliwek, utrzymuj żyły i tętnice w dobrej formie. Sprawia, że stają się bardziej elastyczne i wolne od osadów, które zakłócają swobodny przepływ krwi i zwiększają ryzyko zakrzepicy.

Awokado to kolejny produkt, który wpływa pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Posiada cenne składniki odżywcze takie jak potas, witaminę C i kwasy omega-3. Spożywanie tego odżywczego owocu trzy raz w tygodniu, z pewnością przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

Czosnek zawiera znaczne ilości allicyny, która ma korzystny wpływ na pracę serca i układ odpornościowy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi w żyłach. Zjadanie codziennie nawet jednego ząbka czosnku, zmniejsza ryzyko chorób żylnych.

Połączenie karczochów z sokiem cytrynowym, octem i oliwą z oliwek jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Karczoch zwyczajny to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie ryzyko zakrzepicy.

Seler pomaga obniżyć zawartość kortyzolu (hormonu stresu) we krwi, który niekorzystnie wpływa na układ żylny. Jedzenie surowego selera lub soku z tego warzywa reguluje ciśnienie krwi oraz wzmacnia strukturę żył i tętnic.

Picie soku z żurawiny poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Oczywiście świeża, mrożona lub suszona żurawina również skutecznie zadba o kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Marchew świetnie sprawdza się w kuchni pod wieloma postaciami. Można ją jeść na surowo lub zastosować jako dodatek do różnych potraw. To zdrowe i słodkie warzywo zawiera beta karoten, który obniża prawdopodobieństwo miażdżycy, zawału serca i zakrzepicy.

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył