Obniża cholesterol, chroni przed zakrzepicą. Wzmacnia wątrobę i trzustkę

6

Zatkanie żył i tętnic prowadzą do poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet do śmierci. Żeby zadbać o naczynia krwionośne i oczyścić organizm z toksyn należy wzbogacić codzienne menu o kilka zdrowych produktów. Sprawdź które artykuły spożywcze powinny pojawiać się częściej na twoim stole.

Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma
Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma (Getty Images)

Czosnek to naturalny antybiotyk zawierający przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Spożywanie czosnku wspiera kondycję naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru krwotocznego. Zjedzenie kilku ząbków dziennie pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed zakrzepami.

Jabłka zawierają pektyny - naturalny błonnik, który wiąże cholesterol w jelitach, dzięki czemu nie jest on wchłaniany do krwiobiegu. Te owoce są również bogatym źródłem flawonoidów, które zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z sercem nawet o 50 proc.

Kolejny owoc, który wzmocni nasz układ sercowo-naczyniowy to granat. Sok z owoców granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które odblokowują naczynia krwionośne i obniżają ryzyko nadciśnienia tętniczego. Poza tym jego regularne spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, a żyły i tętnicę przed uszkodzeniami.

Kurkuma to przyprawa mająca szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem trawiennym, wątrobą i trzustką. Działa antybakteryjnie i rozkurczowo, a także przyśpiesza gojenie blizn. Kurkuma zawiera polifenole wpływające pozytywnie na kondycję naszego serca i udrażniające naczynia krwionośne. Ponadto te organiczne związki chemiczne chronią nasz organizm przed zawałem, udarem i nowotworami.

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Jedzenie ich dostarcza do organizmu zdrowych kwasów omega-3, które regulują stężenie cholesterolu, gospodarkę lipidową oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca. Do ryb najbardziej przyjaznych układowi sercowo-naczyniowemu należą: makrela, tuńczyk, pstrąg, sardynka i łosoś.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić