Pomaga schłodzić organizm podczas upałów. Kosztuje grosze
Najprostszym sposobem na przetrwanie upalnego dnia jest spożywanie dużej ilości wody lub odpoczynek w zacienionym miejscu. Nie każdy wie, że skuteczną metodą na ochłodzenie organizmu będzie również popularna ostra przyprawa.
Curry, dzięki zawartości kapsaicyny, wpływa na obszar mózgu, który odpowiada za obniżenie temperatury naszego organizmu. Ta część układu nerwowego pobudza wydzielanie potu. Parujący pot zapobiega przegrzaniu i tym samym w naturalny sposób ochładza nasze ciało.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Curry warto spożywać nie tylko podczas upałów. Ten ostry dodatek do dań zawiera jedną z najzdrowszych przypraw świata – kurkumę. Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, szczególnie raka skóry, jelita grubego prostaty i piersi.
Curry jest bogatym źródłem witamin A,C, D, E oraz witamin z grupy B. Posiada także błonnik, węglowodany, białka i tłuszcze. W tej przyprawie znajdziemy również magnez, cynk, fosfor, miedź, potas, żelazo, sód i miedź.
Regularne spożywanie curry działa pozytywnie na układ trawienny i pomaga zwalczyć dolegliwości gastryczne. Jest dobre na biegunki, wymioty, wzdęcia i niestrawność. Ponadto curry obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo występowania cukrzycy typu 2.
Obecność curry w naszym codziennym jadłospisie pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie takie jak ołów i rtęć. Cenne minerały zwarte w tej przyprawie dbają o budowę naszych zębów i kości. Curry działa również korzystnie na kondycję zdrowotną naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.