Pomaga schłodzić organizm podczas upałów. Kosztuje grosze

2

Najprostszym sposobem na przetrwanie upalnego dnia jest spożywanie dużej ilości wody lub odpoczynek w zacienionym miejscu. Nie każdy wie, że skuteczną metodą na ochłodzenie organizmu będzie również popularna ostra przyprawa.

Curry to przyprawa, która przyda się podczas upałów
Curry to przyprawa, która przyda się podczas upałów (Getty Images)

Curry, dzięki zawartości kapsaicyny, wpływa na obszar mózgu, który odpowiada za obniżenie temperatury naszego organizmu. Ta część układu nerwowego pobudza wydzielanie potu. Parujący pot zapobiega przegrzaniu i tym samym w naturalny sposób ochładza nasze ciało.

Curry warto spożywać nie tylko podczas upałów. Ten ostry dodatek do dań zawiera jedną z najzdrowszych przypraw świata – kurkumę. Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, szczególnie raka skóry, jelita grubego prostaty i piersi.

Curry jest bogatym źródłem witamin A,C, D, E oraz witamin z grupy B. Posiada także błonnik, węglowodany, białka i tłuszcze. W tej przyprawie znajdziemy również magnez, cynk, fosfor, miedź, potas, żelazo, sód i miedź.

Regularne spożywanie curry działa pozytywnie na układ trawienny i pomaga zwalczyć dolegliwości gastryczne. Jest dobre na biegunki, wymioty, wzdęcia i niestrawność. Ponadto curry obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo występowania cukrzycy typu 2.

Obecność curry w naszym codziennym jadłospisie pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie takie jak ołów i rtęć. Cenne minerały zwarte w tej przyprawie dbają o budowę naszych zębów i kości. Curry działa również korzystnie na kondycję zdrowotną naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić