Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Powoduje tycie, miażdżycę i zawał. Kardiolodzy omijają je z daleka

787

Żeby nasze serce było jak najdłużej utrzymane w dobrej formie, powinniśmy przede wszystkim pamiętać o regularnej aktywności fizycznej, zrezygnować z używek oraz zadbać o odpowiednią dietę. Kardiolodzy od dawna ostrzegają, że sięganie po niektóre produkty spożywcze znacznie podnosi ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Dowiedz się, o które chodzi.

Powoduje tycie, miażdżycę i zawał. Kardiolodzy omijają je z daleka
Uwaga na parówki. Bardzo szkodzą kondycji serca (Licencjodawca, architetta)

Lody

W lodach znajdziemy takie naturalne składniki jak jajka, mleko i owoce, które nie powinniśmy się obawiać. Niestety te zimne przysmaki mogą dostarczyć nam sporo pustych kalorii. Poza tym lody często zawierają znaczne ilości cukru i utwardzony olej palmowy. Zbyt duża ilość tych substancji w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości cukrzycy, zawału serca i miażdżycy.

Czerwone mięso

Regularne spożywanie czerwonego mięsa również może przyczynić się do problemów kardiologicznych. W wieprzowinie, wołowinie czy jagnięcinie znajdziemy znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia jest mięso przetworzone takie jak szynka, parówki, bekon, pasztet, salami i konserwy mięsne. W trosce o kondycję naszego serca powinniśmy zastąpić te produkty chudym białym mięsem lub tłustymi rybami morskimi.

Smażone potrawy

Smażenie, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, jest najgorszym sposobem przyrządzania potraw. Frytki, hamburgery, placki ziemniaczane czy steki przygotowane w ten sposób są bogate w tłuszcze trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Stała obecność tego typu dań w codziennym menu prowadzi do rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Żywność bogata w sól

Tzw. białą śmierć znajdziemy nie tylko w naszej solniczce, ale praktycznie we wszystkich produktach. Żeby uniknąć dolegliwości układu krążenia, nadprogramowych kilogramów i chorób nowotworowych, sól najlepiej zastąpić mieszanką zdrowych przypraw. Należy również uważnie czytać skład wybieranych przez nas artykułów spożywczych.

Alkohol i napoje energetyczne

Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmierne picie napojów zawierających procenty stopniowo wyniszcza naszą wątrobę. Alkohol wpływa także niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Podobnie jest z popularnymi energetykami, które pomimo tego, że są napojami bezalkoholowymi, również zaburzają prawidłowy rytm serca i podnoszą ciśnienie tętnicze.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić