Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Pozornie nieszkodliwe. Szkodzą wątrobie tak samo, jak alkohol

10
Podziel się:

Nie od wczoraj wiadomo, że alkohol wyniszcza wątrobę i przyczynia się do rozwoju wielu groźnych nowotworów. Eksperci ostrzegają jednak, że w naszym menu bardzo często goszczą produkty, które działają toksycznie na nasz organizm równie mocno, co wysokoprocentowe trunki.

Nadmiar czerwonego mięsa w diecie może prowadzić do rozwoju raka
Nadmiar czerwonego mięsa w diecie może prowadzić do rozwoju raka

Czerwone mięso

Wyniki wielu badań naukowych potwierdzają, że nadmiar czerwonego mięsa zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca, nadwagi, otyłości, a także sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych i nie pozostaje obojętny dla naszej wątroby. Częste sięganie po ten rodzaj mięsa może być jedną z przyczyn zachorowania na raka jelita, trzustki, prostaty, żołądka czy wątroby.

Kurczak smażony w panierce

Kurczak i inne dania przygotowane w panierce i w głębokim tłuszczu są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Potrawy te są bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, a te jak wiadomo, powodują nadmiar tkanki tłuszczowej i zwiększają ryzyko insulinooporność. Dlatego regularne spożywanie tłustych i chrupiących przysmaków po jakimś czasie może uszkodzić naszą wątrobę i doprowadzić do marskości tego narządu.

Makaron, ryż i białe pieczywo

Pszenny, chleb, zwykły makaron i ryż posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Ich stała obecność w jadłospisie powoduje wahania poziomu insuliny w organizmie, co w rezultacie przyczynia się do insulinooporności. Jest to jeden z czynników ryzyka niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Chipsy

Mogłoby się wydawać, że to jedynie smażone ziemniaki. Ten chrupiący przysmak uwielbiany szczególnie przez najmłodszych konsumentów zawiera jednak sporo szkodliwych tłuszczów trans podnoszących stężenie złego cholesterol LDL we krwi. Poza tym w chipsach znajdziemy znaczne ilości soli, która w nadmiarze nie tylko prowadzi do nadciśnienia, ale również zaburza prawidłową pracę wątroby i może przyczynić się do jej zwłóknienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Ooo
7 miesięcy temu
Największa gangrena dla zdrowia to PiS
grego
7 miesięcy temu
A Azji chyba ryżu już nie jedzą
lop
7 miesięcy temu
moja matka,przejada sie ,ale nigdy nie pila,i nie palila,watrobe ma srednio w kondycji,nawet zolc jej zgestniala,dieta musi nadrabiac ,ale jak to moja matka choroba choroba,a ona co bedzie jadla,i tak z kilka dni na tej diecie pobyla,dzwonie i pytam,miala zjesc piers z kurczaka gotowana ,a juz upiekla,z dodatkiem,a jak maselka,bo tak gotowana na wodzie jej nie smakuje,nie mozna wytlumaczyc ze musi na tej diecie byc
CNNNC
7 miesięcy temu
Glifosad . Nie ma uczulenia na gluten .Jest uczulenie na glifosad
Brat Chemik
7 miesięcy temu
W dzisiejszych czasach amfetamina ma mniej chemi niz jedzenie w marketach
Zdegustowany
7 miesięcy temu
Halo pismaku, doczytaj, zaraz po alkoholu powinna być fruktoza, ktora jest w tzw zdrowych owockach i soczkach, które matki z taką gorliwością podają swoim pociechom. Poza tym to stłuszczenie wątroby prowadzi do insulinoopornosci a nie insulinoopornosc do stłuszczenia wątroby. Tragiczny poziom artykułu.
Qqqqqqqw
7 miesięcy temu
Niech ktoś powie jaka mamy dziś zywnos nafaszerowana chemią co mamy zdrowego?
Ferman
7 miesięcy temu
Jakie bzdury pisza I drukuja wielcy fenomeni
pawel-
7 miesięcy temu
a jak będę się zdrowo odżywiać- to umrę zdrowy panie dochtorze ?
Lozen
7 miesięcy temu
Po co pisać codziennie te durne artykuły co szkodzi zdrowiu i czego nie jeść, przecież wystarczy raz napisać co nie szkodzi zdrowiu i co jeść.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić